Közeleg a szezon

2024.07.20. 13:30

Már most magasra nőtt a parlagfű a Jászkunságban

Az átlagosnál jóval magasabb kora tavaszi hőmérsékletek hatására idén a szokásosnál korábban volt észlelhető a parlagfű csírázása. Az idei évben a parlagfű kelése az ország nagy részén már március közepén, végén elkezdődött. Mostanra sok helyen, így a Jászkunságban is, nagyra nőttek a növények.

Rimóczi Ágnes

Az elmúlt évek adataival összevetve a 2024-es év nyara eddig csapadékosabbnak mondható. A magas hőmérsékletek következtében várhatóan hamarosan megmutatkoznak a vízhiány tünetei a kultúrnövényeken, főként az Alföld egyes területein. A június végi - július eleji meleg, csapadékos időjárás optimális feltételeket biztosított a parlagfű növekedéséhez, a talajok tartalék nedvességtartalma pedig az újrakelést, illetve a kaszált területeken a sarjadást is elősegítette.  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a parlagfű kelése jelenleg is megfigyelhető.

parlagfű
Már most magasra nőtt a parlagfű, élen jár a Jászkunság
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Az élen járunk parlagfű szempontból

– A parlagfű fejlettségi állapota július elejére változatos képet mutat. A parlagfű növények többsége az intenzív hajtásnövekedés fázisában van, de a vegetatívból a generatív fenológiai fázisba való átmenet is országszerte elkezdődött. Leggyakrabban a szikleveles és a száz centiméteres nagyság között alakul a növénymagasság. 

A legfejlettebb egyedek általában 100-140 centiméter nagyságúak, a legmagasabbak Baranya, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben

 – olvasható a Nébih közleményében.

A szokásosnál hamarabb virágzik

Abból kiderül továbbá, hogy a vármegyék többségében már lehet találni virágbimbós fejlettségű egyedeket, többnyire legfeljebb tíz százalékos arányban, de Vas és Hajdú-Bihar vármegyékben 15-20, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében pedig húsz százalékos arányban is. 

– Tizenegy vármegyében már virágzó parlagfű is előfordul. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a parlagfű a szokásosnál jóval korábban kezdett el virágzati tengelyt, virágbimbókat fejleszteni és virágozni – írta a Nébih.

A parlagfű egyébként legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, táblák szegélyében, sikertelenül gyomirtott területeken, kiritkult táblarészeken, ruderáliákon, parlagon hagyott, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, utak szélén, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben fordul elő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában