Járjuk be együtt!

2024.07.25. 19:40

Különleges utazás: megmutatjuk a kunhegyesi szélmalom rejtett zugait – galériával, videóval!

Egy igazán különleges szélmalom áll Kunhegyes határában, mely régi korok történetét idézi. A város egyik meghatározó épülete ma is sokat jelent a helyieknek. Képgalériánk és videónk segítségével most bárki bejárhatja a hangulatos kunhegyesi szélmalom minden kis zugát!

Köllő Judit

A Komlósi-féle szélmalom a város határában áll, a Kossuth útról a Purgány útra letérve lehet megközelíteni. A térség egyik legszebbje a kunhegyesi szélmalom, mely 1859-ben épült. Tulajdonosa, Mohácsi Bálint 1898-ban adta el Lada Mihály gőzmolnárnak.

kunhegyesi szélmalom
A kunhegyesi szélmalom rendkívüli történetét is megosztotta velünk Vincze László alpolgármester
Fotó: Mészáros János

– Az 1800-as években még hét szélmalom állt Kunhegyesen. Ezek a városon kívül, a városaljai csürhejáráson épültek, melyeknek mesterei mind vagyonos emberek voltak – emelte ki hírportálunknak Szentpéteriné Lévai Mária, a kunhegyesi Ilosvai Varga István Művelődési Központ vezetője. – Lada Mihály gőzmolnár sajnos nem igazán értett a szélmalomhoz, így az 1900-as évek elején egy újabb tulajdonosa lett az épületnek, nevezetesen Komlósi András szélmolnár.

Ma már műemlék, de volt, hogy le akarták bontani

Az ő halálát követően gyermekeitől 1970-ben vette meg az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség.

Három évvel később a műemléknek nyilvánított épületet le akarták bontani és a szentendrei skanzenbe akarták szállítani. Végül azonban a városnak 1990-ben sikerült visszavásárolnia 100 ezer forintért. 

Túrákat szerveznek a kunhegyesi szélmalomhoz

A Kunhegyesi Turizmusért Egyesület Somodi Mária túravezető szervezésével 1999-óta szervez a kunhegyesi szélmalomért kerékpár- és gyalogtúrát.

A szélmalom ötszintes, holland típusú. Tetőzete, szélvitorlái a széliránynak megfelelően forgathatók. 

Három kő őröl a százharmincezer tégla között

A szélmalom vályogszerkezetű, tégla köpenyfalas, benne három kő őrölt.

Kerek falú, csonkakúp alakú, 32,13 méter magas, az átmérője pedig 10,23 méter. A fal magassága 12,07 méter, a malomtest felső átmérője 5,91 méter, a külső-felső kerülete pedig 18,56 méter. 
A szélmalom megépítéséhez egyébként mintegy 130 ezer téglára volt szükség.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában