Vandalizmus

2024.07.15. 10:42

Vérlázító pusztítás: lángok martalékává vált a fegyverneki kunhalom

A minap ismeretlen tettesek felgyújtották a fegyverneki Kálvária-dombot. A kunhalomra épült emlékhely nemcsak szakrális szempontból fontos, de természetvédelmi oltalom alatt is áll egyedülálló növénykultúrája miatt. A kár egyelőre felbecsülhetetlen.

Molnár-Révész Erika

A napokban ismeretlenek felgyújották a fegyverneki Kálvária-dombot, a lángok a kunhalom tetején álló műemlékben is kárt tettek. Az ismeretlen elkövetők a védett növényvilágot elpusztították, a szobor talapzata pedig feketévé vált a koromtól. 

Felgyújtott kunhalom Fegyvernek
A műemlék talapzata feketévé vált a koromtól, körülötte a védett növényvilág is elpusztult, miután ismeretlenek felgyújtották a területet. Az ősi kunhalom Fegyvernek legnagyobb nevezetessége, a kár felbecsülhetetlen
Fotó: Beküldött

Fontos szakrális hely az ősi kunhalom

– A szobor helyi műemlékvédelem alatt áll, 1847-ben készült, az eszmei értéke felbecsülhetetlen. Egyszerűen nem értjük, hogy tehetett valaki ilyet, és miért. Úgy érezzük, meggyaláztak eg számunkra nagyon fontos szakrális helyet ami ráadásul kunhalomra épült, így régészeti és természetvédelmi szempontból is védett a terület – hangsúlyozta Molnár Barna, a Fegyverneki Művelődési Ház és Könyvtár igazatója. 

Mint elmondta, a Kálvária-domb nagyon fontos a helyieknek, Fegyvernek nevezetessége, így nagyon sokan látogatják.

– Egy szemtanútól úgy tudom, benzineskannával locsolták le a területet mielőtt felgyújtották, egy fehér autóból szálltak ki az illetők – tette hozzá. 

Már nyomoz a rendőrség az ügyben 

Az ügyben a város jegyzője már megtette a feljelentést a rendőrségen, emellett bejelentést tettek a Hortobágyi Nemzeti Parknál is természetkárosítás miatt. A kunhalmok ugyanis nem csak régészeti szempontból védettek, de természetvédelmi oltalom alatt is állnak

– A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság nyomozást folytat rongálás bűntettének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen – válaszolta a nyomozással kapcsolatos kérdésünkre András Hunor Lehel százados, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Kérdéseinkkel megkerestük az ügyben illetékes Hortobágyi Nemzeti Parkot is, amint válaszolnak, közöljük. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában