Gyakorlatoztak a fiatalok

2024.07.25. 15:30

Gránátok hangja törte meg a szolnoki robbantókert csendjét – videóval és galériával

Szolnoki kézigránátdobó gyakorlatuk kirobbanó sikert aratott az egységes alapkiképzésükön résztvevő salgótarjáni közkatonák körében. A foglalkozást az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred vitéz Széplaki János 25. Területvédelmi Zászlóalj tartotta számukra a közelmúltban.

Mészáros Géza

A kiképzendők napi feladatairól Győri Péter törzsőrmester, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred vitéz Széplaki János 25. Területvédelmi Zászlóalj kiképzőszázadának beosztott altisztje számolt be hírportálunknak is.

katonai kiképzés, gránát
A közkatonák izgatottak voltak, de jól teljesítettek a kézigránát-dobásban 
Fotó: Füzes Judith

– A szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár területéhez tartozó robbantókertben az egységes alapkiképzési program résztvevői tanultak kézigránátot hajítani. Először azt gyakorolták, hogyan ugorjanak ki a harcárokból, majd, ha ez magabiztosan ment, vakgránáttal dobtak, később egy P1-es, éles támadógránátot is kezeltek – tájékoztatott Győri törzsőrmester.

Mózes Bernadett közkatona mesélt tapasztalatairól, és arról, hogy miért jelentkezett tartalékosnak:

– A Dunakanyar környékéről, Szobról érkeztem, jelenleg a tízhetes alapkiképzést végzem. A csapatban való együttműködés nekem nagyon tetszik, az állóképesség fejlesztése is fontos számomra, többek között ezért is jelentkeztem tartalékosnak. Civilben fitneszversenyző és fotográfus vagyok. A feladatot illetően reggel izgatott volt az egész állomány, de alapos felkészítést kaptunk, s a gyakorlott kiképzők jelenléte megnyugtat mindenkit – mondta.

Kassai Gergely közkatona honvédségi pilótakarrierje előtt ismerkedett a kézigránát használatával:

– Én szerződéses állományba készülök, ezért végzem el az egységes alapkiképzést. A kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár szállítószázadához fogok kerülni pilótaként. Korábban vettem részt pályára irányító repülőtáborban, ott tetszett meg a katonaság. Végzettségem szerint kereskedelmi pilóta vagyok, pár napon belül kapom meg a képesítésem. Az alapkiképzést nagyon élvezem, alapos elméleti oktatásban részesülünk. A gumigránát után most érdekes volt élesben gyakorolni, mindenkinek sikerélmény egy ilyen fegyver kezelése – számolt be Gergely az élményeiről.

KÉP: A közkatonák izgatottak voltak, de jól teljesítettek a kézigránát-dobásban FOTÓ: Füzes Judith

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában