Szoljon Insta

2024.07.03. 11:45

Szolnokra érkeztek a világ legjobbjai – galériával, videóval

Szolnok ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács (International Military Sports Council – CISM) által megrendezett, 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak. Szerda délelőtt ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a rangos megméretés.

Mészáros Géza

Hat évvel ezelőtt Szolnok volt a házigazdája a 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak. A 2018-as, kiválóra értékelt nemzetközi verseny emlékeit még ma is sokan hordozzák magukban azok közül, akik az idei, ugyancsak szolnoki rendezésű, immáron 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság eseményeire érkeztek a héten hazánkba, a Jászkunság fővárosába.

46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság
A versenyzők egyenruhában sorakoztak fel a megnyitóünnepségen
Fotó: Mészáros János

Július 2-án reggel harminckét nemzet közel háromszáz sportolója érkezett meg a katonavárosba, hogy a megnyitó előtti napon regisztrálja magát, illetve elfoglalja szállását és kicsit megpihenjen a világverseny előtt. Regisztrációs ívek, országnevekkel ellátott táblák és ajándéktáskák hada fogadta július 2-án az ejtőernyős világbajnokság résztvevőit a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár kijelölt épületében. A sürgés-forgás már a reggeli órákban is igen nagy volt, hiszen a szervezők közel háromszáz ember regisztrációját végezték el, majd kísérték a csapatokat a szállásukra.

Katonazenével fogadták a résztvevőket

Július 3-án, szerdán reggel a Szolnok belvárosában járókelők furcsa tekintetekkel méregették az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ felé igyekvő, különböző uniformisokba öltözött katonai alakulatokat. A nemzeti lobogójukat lengető, tíz-tizenöt fős bandériumok a Hild János téren sorakoztak fel a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság ünnepélyes megnyitójához, miközben a helyi katonamuzsikusok, a Molnár János karmester vezényelte területi Prima-díjas MH Légierő Zenekar Szolnok rézfúvósai indulókat játszottak.

– Szolnok régóta büszke a katonavárosi, valamint sportvárosi jelzőire – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Szalay Ferenc polgármester. A városvezető nem idézte meg a jövőre 950 éves település múltjának összes részletét, csupán az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc kitörésétől, a magyar honvédsereg létrejöttétől „számolt előre” és emlékeztetett a szolnoki vonatkozású hadieseményekre. A polgármester végezetül kívánta a résztvevőknek, hogy itt tartózkodásuk alatt, amennyire tehetik, ismerjék és szeressék meg a város értékeit, szépségeit.

– A sport nem más, mint ismeretségek, barátságok, együttműködések megköttetésének legalkalmasabb terepe – magyarázta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese.

– Ha ezen a terepen a katonák is szerepet kapnak, az egyenes út a békéhez – tette hozzá a szaktárca helyettes vezetője.

A verseny jelentőségét mutatja, hogy Nilton Gomes Rolim brazil ezredes, a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire, CISM) elnöke is részt vett a megnyitóünnepségen, és a versenynapokat is végigkíséri.

Bárki végigkísérheti a katonaejtőernyősök versenyét

Réz Levente ezredes, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár törzsfőnöke, aki a 150 tagországot számláló Nemzetközi Katonai Sporttanács (International Military Sports Council – CISM) által szervezett és 2018 után ismét Magyarországon tartandó világbajnokság versenyigazgatója is, kiemelte: a vb-n kizárólag hivatásos katonák indulhatnak, ahová civil érdeklődőket is várnak.

A versenyzők az egyéni számban 2200 méterről hajtanak végre stílusugrásokat; ennek során, kötelező feladatként, megadott időre kell különböző figurákat bemutatniuk. A csapatversenyben 3200 méter magasságból összekapaszkodva, előre kisorsolt formációkat mutatnak be. Az a csapat nyeri ezt a formaugrásnak nevezett számot, amelyik a legtöbbször és a legpontosabban végre tudja hajtani a formaváltást úgy, hogy egy ötödik ejtőernyős kamerával felveszi a történteket – közölte az ezredes.

Elmondta, a vb-n lesz célba ugrás is; egy 5 forintos pénzérmével érzékeltette, hogy egy légijárműből 1100 méterről kiugró ejtőernyősnek mekkora karikát kell eltalálnia. Ismertetése szerint ha az ejtőernyős akár egy centimétert is téved, azért már hibapont jár, ráadásul egy erre a célra kifejlesztett rendszer jelzi a versenybíróknak, hogy szabályos volt-e az ugrás. Ebben a számban a legkevesebb hibapontot elérő versenyzők végeznek a mezőny élén.

Az esélyekről szólva azt mondta, a világbajnokságon 2016-ban egyszer már győzelmet arató és másodízben hazai pályán szereplő magyar válogatott talán a célba ugrásban a legjobb, stílusugrásban a cseh, a német és a svájci katonák, formaugrásban pedig Németország, Csehország és Belgium versenyzői lehetnek a magyarok legfőbb vetélytársai.

Az ejtőernyősök földet érése rendkívül látványos – hívta fel a figyelmet az ezredes, hozzáfűzve, hogy a különleges nézői élmény megteremtése érdekében a verseny állását egy ledfalra is kivetítik majd, amelyen az is látható lesz, hogyan építi fel ugrását az ejtőernyős.

A 46. katonai ejtőernyős világbajnokság megnyitója szerdán reggel volt, a verseny július 11-ig tart – közölte Réz Levente ezredes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában