Segítségnyújtás

2024.07.24. 15:00

Hőség: húsz százalékkal többször riasztották a mentőket a múlt héten a vármegyében

A tartós meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, a gyermekek, az idősek és a krónikus betegek pedig méginkább ki vannak téve a kánikula veszélyeinek. A múlt heti extrém hőség megtette hatását vármegyénkben is, 15-20 százalékkal többször riasztották a mentőket az átlagosnál.

Molnár-Révész Erika

Több, mint 40 fokos hőség tombolt múlt héten a Kárpát-medencében, nem volt ez máshogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében sem. Az extrém meleg a szolgálatot teljesítő mentőknek is jócskán adott munkát.

hőség mentők
A múlt heti extrém hőség ideje alatt 15-20 százalékkal többször riasztották a mentőket a vármegyében. A leggyakoribb ok a forróság okozta ájulás volt
Fotó: Nagy Balázs

A hőség miatti ájulásokhoz vonultak ki leginkább a mentők

– Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében megközelítőleg 15-20 százalékkal növekedtek az esetszámok az elmúlt heti tartós kánikula miatt. Az extrém melegben az egyik leggyakoribb probléma a hőség okozta ájulás, melynek előjelei a hányinger, szédülés, fülzúgás, sápadtság, verejtékezés. Ezeket a legtöbb esetben az erek kitágulása okozza, ilyenkor ugyanis átmenetileg nem jut megfelelő mennyiségű vér az agyba – tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője. Mint elmondta, ilyenkor a leginkább veszélyeztetett csoportok az idősek, a gyerekek és a súlyos betegséggel élők, például szív- és érrendszeri betegek, cukorbetegek, akik fokozottan ki vannak téve az extrém hőség kockázatainak. 

Még az egészséges szervezetet is megviseli az extrém hőség

– Hőség okozta ájulás esetében fektessük árnyékba azt, aki rosszul érzi magát, és hívjuk a 112-es segélyhívót. A forróság egyébként nemcsak a betegek és a rendszeresen gyógyszert szedők, illetve gyermekek körében jelent fokozott veszélyt, hanem az egészséges szervezetet is megterhelheti. Előfordulhat vérnyomásingadozás, a gyermekeknél pedig a kiszáradásra való hajlam életkoruk és a biológiai állapotuk alapján sokkal nagyobb mértékben érvényesül. Figyeljünk rá, hogy szervezetünk mindig maradjon hidratált, ezért rendszeresen fogyasszunk folyadékot. Lehetőség szerint kerüljük az alkoholos és szénsavas tartalmú italokat, és a nehezebb, zsírosabb, fűszeres ételeket is – tanácsolta a sajtószóvivő. Hozzátette, az Országos Mentőszolgálat egy átlagos napon 3300-3400 esetet lát el az országban, a kánikulai napokon azonban ez a szám 4000 felett van, ami szintén 15-20 százalékos emelkedést jelent.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában