Jászkunság

2024.07.16. 07:00

Hőguta megelőzés mesterfokon: kedvenceink a forróságban is számíthatnak ránk

A forró nyári napokon fokozottan kell odafigyelnünk magunkra és kedvenceinkre is. Már a hőguta első jeleinél szükséges az azonnali beavatkozás, de a legjobb, ha alaposak vagyunk a megelőzés terén.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– A hőguta kérdése akkor kerül szóba a kedvencek esetében, amikor a testhőmérséklet veszélyesen magasra, azaz negyven fok fölé emelkedik – kezdte dr. Bencsik Lili abonyi állatorvos. Hozzátette, egy ponton túl a szervezet nem képes a saját testhőjének a szabályozására. Amikor túl magas lesz, elindul egy folyamat, ami hőgutához vezet.

hőguta
A kánikulában kedvenceinknél hamar jelentkezhetnek a hőguta jelei, legyünk résen
Fotó: Illusztráció / Forrás: Shutterstock.com

– Az erek kitágulnak, a bennük lévő vér mennyisége lecsökken, kialakul a sokk. Az ionháztartás felborul, a fehérjék is nagyon rosszul viselik a magas testhőmérsékletet, kicsapódnak, így károsodnak a szervek, végül a legrosszabb esetben bekövetkezik a halál – szemléltette a folyamatot a doktornő.

A hőguta intő jelei

Dr. Bencsik Lili elmondta, egyértelmű jelei vannak ennek az állapotnak, már az elsőknél legyünk résen. Az alábbi tüneteket figyeljük:

  • erős lihegés
  • zihálás
  • szapora szívverés
  • haragos vörös vagy éppen fénytelen, száraz nyálkahártyák
  • hányás, hasmenés
  • elesettség
  • görcsök
  • kóma

– Ezután pedig után sajnos nincs visszaút – hangsúlyozta. A doktornő kiemelte, nem lehet elégszer nyomatékosítani, hogy

 autóban, járműben egy pillanatra se hagyjunk kisállatot, és tulajdonképpen más élőlényt sem.

– A megfelelően szellős, hűvös környezet és tiszta, friss víz a legfontosabb, amit biztosítanunk kell, ezekről mindig gondoskodjunk. Ha pedig észleljük a hőguta súlyosabb jeleit, azonnal vigyük orvoshoz az állatot – mondta.

Előzzük meg, ha pedig kell, cselekedjünk

A szakember szerint, ha időben felismeri valaki a tüneteket, még cselekedhet.

– A kutyák, de bármelyik kedvenc esetében az azonnali hűtés a megoldás. Ezt soha nem jéghideg vízzel és közvetlenül az állatra fújt hűvös levegővel érjük el! – figyelmeztetett. Az állatot vigyük hűvös, szellős helyre. Vizes (de nem jéghideg) ronggyal, kendővel először a végtagokat kezdjük hűteni, majd haladjunk tovább a teljes test felé.

– Azért fontos, hogy ne legyen túl hideg a vizes ruha, mert a sokkos állapotot csak tovább fokozhatjuk általa – hangsúlyozta.

Sokféle praktika létezik

A kutyák, macskák gazdái számára egyszerűbb lehet a megoldás, de a kisrágcsáló tartók is legyenek kreatívak.

– A hűsítő mellények és fekhelyek hasznosak. Bár olyan kutyáknak nem ajánlottak, amelyek hajlamosak szétrágni a holmikat. A nyulaknál, kisrágcsálóknál hatékonyabban működik például egy, a ketrecbe helyezett csempe, ezen heverészve könnyebben lehűtik magukat – sorolta dr. Bencsik Lili. Hozzátette, egy fagyasztott flakon víz, törölközőbe csavarva szintén jó megoldás. Ezt is be lehet tenni a kisállathoz, de a ketrec tetején, letakarva szintén jó szolgálatot tehet hűtés szempontjából.

A környezetet készítsük fel a melegre

Erre már dr. Szijjártó József, szolnoki állatorvos figyelmeztet.

– Egy kint tartott kutya esetében például legyenek árnyékos, jól szellőző helyek, sarkok. Lehetőség szerint akár kismedence vagy valamilyen vizes terület is jól jöhet, amiben lehűtheti magát – mondta. Odabent a klíma jó megoldás, de csak mértékkel.

– Ne legyen túl hideg a helyiségben, és lehetőleg ne érje direktben a berendezés által fújt levegő. 

A friss, tiszta víz pedig minden esetben elegendő mennyiségben álljon kedvencünk rendelkezésére 

– sorolta. Dr. Szijjártó József elmondta, akváriumban tartott kedvenceinkre is vigyázzunk.

– Lehetőség szerint őket se érje erős napfény, védelmük érdekében használjuk sötétítő függönyt, vagy lehúzott redőnyt –mondta.

Módosítsuk a napi rutint

Napközben a tűző nap és magas hőmérséklet kissé átrajzolhatja a szokások rendszerét, de bátran alkalmazkodjunk ehhez.

– Kutyával a sétákat időzítsük kora reggelre, és kora estére vagy kicsit későbbre. Napközben csak óvatosan vigyük ki az állatot. A forró beton égési sérülést okozhat a mancsokon – figyelmeztetett a szolnoki állatorvos.

– A nagy meleg az étvágyra is hatással van. Válasszunk hűvösebb napszakokat az etetésre. Lehetőleg ne hagyjunk maradékot a tálakban, főleg ne egész napra. Ez fokozottan érvényes nyersetetés vagy a nedves élelmek esetében – magyarázta.

Hűsítő finomságok és „kutyafagyi”

Manapság egyre elterjedtebbek a különféle hideg finomságok, amelyeket kedvenceink is szívesen elfogadnak. Számtalan receptet vagy akár kész terméket találhatunk az interneten, amelyeket érdemes lehet megkóstoltatni a négylábúakkal.

– Ezek teljesen rendben vannak, persze abból a fagyiból, jégkrémből ne kínáljuk őket, amelyeket mi fogyasztunk. Jégkockával kínálhatjuk őket, de csak óvatosan, vigyázzunk a fogaikra – figyelmeztetett a szolnoki állatorvos. Fagyasztott gyümölcsök is szóba jöhetnek, a lényeg az, hogy ne legyenek túl kemények.

– Jó, ha az állat ismeri korábbról, lehetőleg olyat válasszunk, amit már kóstolt. Ha viszont nem szimpatikus neki ez a megoldás ne erőltessük. Fontos, hogy amennyiben a hőtorlódás vagy a hőguta már kialakult, akkor ne adjunk neki ilyesmit – figyelmeztet dr. Szijjártó József.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában