Abony

2024.07.27. 12:30

Fergeteges bulit csinált a FALKA a Hotel Menthol című darabbal

A Fiatalok Alkotói Közössége Abony tagjai igazán kitettek magukért legutóbbi fellépésük alkalmával. A közelmúltban teltházas előadást tartottak a helyi művelődési házban. Középpontban a játékosság, a humor és a rock’and’ roll életérzés állt, a Hotel Menthol című darabot adták elő.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Ezt a darabot már korábban is játszottuk, 2021-ben vettük elő először, szerencsére már akkor nagy sikere volt – kezdte Fajka Zsanett, a darab rendezője. Hozzátette, elsősorban azért volt szimpatikus számukra, mert tele van élettel, magával ragadó a történet, a Hungária slágerei pedig szinte bárkit „megmozgatnak.”

A Hotel Menthol című darabba a nézőt is bevonták a készítők, fergeteges bulit csinált a FALKA
Fotó: Varhalmi Sandor

– Az akkori előadást némiképp átdolgoztuk, néhány újítással gazdagítottuk. A két legfontosabb elem, hogy új karakterek kerültek bele, valamint 

lebontottuk a „negyedik falat”, amely elválasztja a színházi világot tehát a színpadot és a közönséget

 – sorolta a rendező.

– Az egyik főszereplő kapott egy segédet, aki az apró poénokért felelt. A másik főszereplő, aki pedig tulajdonképpen a szerző szócsöve, emellett irányítja az eseményeket most a nézőkkel is kapcsolatba lépett, megszólította őket, bevonta a játékba – sorolta Fajka Zsanett.

Komoly előkészületek, nagy létszámú stábbal

A darabon a színészek, színésznők mellett sok más szakember is keményen dolgozott. A stábtagokkal együtt, közel ötven fővel állították színpadra a két felvonásos művet.

– A szereplők, a tánckar, a stábtagok és technikai munkatársak együtt tettek sokat a darab sikeréért – fogalmazott a rendező.

Az összehangolt munkát a gondos tervezés garantálja

Ennyi ember számára nem könnyű próbákat szervezni, de az előregondolkodás hasznos megoldásnak bizonyult. A hónapokig tartó próbafolyamatot már korábban megtervezték.

– Minden évad végén összeül a csapat vezetősége és megtervezi a következő évad előadásait. A darabokat, a próbákat és a fellépéseket is ilyenkor egyeztetjük, így a következő szezonra már van egy alap, amiből kiindulhatunk. Ez a rendszer általában igen jól működik – fogalmazott Fajka Zsanett. A Hotel Menthol próbáit februárban kezdték el.

A közönség élvezte a „közös” játékot a Hotel Mentholban

Mindent egybevetve, a két felvonás egy szünettel összesen három órahosszáig tartott. Fajka Zsanett bevallotta, kissé izgult, hogyan viseli majd mindezt a közönség, de nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak.

– Ez mindig jó érzés, főleg amikor kiemelik, mennyire tetszett a történet, hogy nem voltak unalmas részek és hogy remekül érezték magukat a nézők. Nem számítottunk ekkora sikerre, nagyon sokat képesek adni az ilyen reakciók – vélekedett Zsanett.

Távolabbi vizekre merészkednének

– Volt már korábban kísérlet arra, hogy az ország más pontján is bemutatkozzunk valamilyen darabbal, de ezzel kapcsolatban vannak még terveink – fogalmazott a Hotel Menthol rendezője.

Elárulta, amikor megalakult a csapat néhányszor felléptek vidéken. A közelmúltban pedig egy komplett darabbal is bemutatkoztak Zuglóban.

– Ez egy kisebb darab, egy hatszemélyes előadás, amelyet az egyik tagunk írt, Katarzis címmel – mondta Zsanett. A közeljövőben, egészen pontosan augusztusban egy könnyűzenei koncertre készülnek. Ezt augusztus kilencedikén, az Abonyi Lajos Művelődési Ház színtháztermében láthatja majd a nagyérdemű.

– Később egy nagyobb volumenű, egész estés előadást is szeretnénk elvinni valahová, ennek a szervezése még tart – árulta el titokzatosan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában