Szoljon podcast

2024.07.31. 17:25

Darazsak árasztották el a Jászkunságot, kedvezett az enyhe tél a rovarok szaporodásának – videóval

Halálra csípett postás, ravatalozó tetejére beköltözött lódarazsak – szinte nincs olyan nap, hogy ne kerülnének be a hírekbe, vagy panaszkodnának a közösségi oldalakon lakososok a csípős rovarok tömeges jelenlétére. A darazsak szaporodásának ugyanis kedvezett az enyhe tél, a királynők vígan kiteleltek hazánkban, így tavasszal már el is kezdhették újraépíteni a kolóniákat. A fészkek eltávolításához mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Illusztráció

– Tiszaföldváron kellett legutóbb segítséget nyújtanom darazsak miatt. A konyhába jutottak be úgy, hogy átrágták a mennyezetet és betódultak. A lakók nem tudtak bemenni az épületbe, mert hemzsegtek benne a darazsak – mesélt legutóbbi esetéről Molnár Ferenc, szolnoki méhész. 

Darazsak Jászkunság
Elszaporodtak a darazsak a Jászkunságban, Molnár Ferenc szolnoki méhész az otthon is elkészíthető darázscsapdát mutatta meg portálunknak, mellyel némileg csökkenthető a rovarok egyedszáma. A problémát a fészek eltávolítása oldja meg, de ahhoz mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni
Fotó: Mészáros János

Mint elmondta, egyre több telefonhívást kap az utóbbi időben a darazsak miatt, melyek jócskán elszaporodtak a vármegyében, ugyanis kedvező volt a királynő számára az enyhe tél.

A királynők túlélték a telet, ezért szaporodtak túl a darazsak

– Amennyiben kemény a tél, a következő nyáron kevesebb darázs várható, amiatt, hogy csak a darázskirálynő telel át, a többiek elpusztulnak. A darazsak ugyanis nem gyűjtenek téli élelmet, mint a méhek. Mivel gyakorlatilag nem is volt tél, azt lehet mondani, hogy a darázsanyák szinte veszteség nélkül teleltek át, emiatt látványosan több fészek, kolónia épül – magyarázta a szakember.

Mint mondta, a folyamatnak még nincs vége, hiszen a darazsak szeptemberre érik el azt a létszámot, amikor a fészek súlya akkorára nő, hogy a mennyezetet is leszakíthatja. Ilyenkor több 10 ezer darázs is lehet egy fészekben. 

A fészkek eltávolításához érdemes szakemberek segítségét kérni

– A leghatásosabb védekezés ellenük, ha a darázsfészket felderítjük, és azt takarítjuk ki akár a padlásból, akár a ház falából. De azt javaslom, hogy mindenki kérje ehhez szakember segítségét, mert nem lehet tudni, hogy valaki allergiás a csípésre, vagy sem. A leghevesebb tünetek esetén ugyanis 5 perce van arra, hogy megkapja az ellenszert, az antihisztamint, mert eszméletvesztés, fulladás, és halál lehet a vége. Sokan mondják, hogy őket szúrta már meg darázs. A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy nem az első szúrásnál jelentkeznek a tünetek, hanem lehet, hogy a negyedik, vagy ötödik csípésnél. Olyan is előfordul, hogy a méhcsípésre nem, de a darázs mérgére allergiás valaki. Amennyiben nem az, a nagy mennyiségű, szervezetbe jutó méreg, körülbelül 10-15 szúrás is komoly gondokat okozhat – mondta a szakember.

Hozzátette, megfelelő védőöltözet nélkül a darázsfészek eltávolítása nagyon veszélyes. És bár már ilyenkor, július végén, augusztus elején a házi darázscsapdák nem oldják meg a problémát, de arra jók, hogy valamennyire ritkítsák az egyedszámot. 

A hús a sör és szörp imádata okozhatja a darazsak vesztét

– A darazsak kedvence a hús, az édes szörpök és a sörök. Nagyon figyelni kell arra, ha például sörözünk és egy pillanatra is elfordulunk, utána győződjünk meg róla, hogy nem fuldoklik az innivalóban a darázs, mert a szájba kerülve azonnal szúrhat, ami fulladást eredményezhet. A legegyszerűbb darázscsapda egyébként a kettévágott műanyagpalack, melynek tetejét lefordítva helyezzük vissza az üvegbe, melybe előzőleg sört, szörpöt öntöttünk. nagyon fontos, hogy egy kis ecetet is rakjunk bele, hogy a méheket ne vonzza – hangsúlyozta Molnár Ferenc. 

Magyarországon is megjelent már a veszélyes ázsiai lódarázs

– Ez egy kimondottan agresszív faj. Fő tápláléka a méhek, de a fészküket megközelítve emberekre is azonnal támadnak. A tavalyi évben egy darázskolóniát sikerült befogni, Győr-Moson-Soporon vármegyében, Kimlén, azóta a méhészek nem jelezték a jelenlétüket – tájékoztatott Molnár Ferenc, szolnoki méhész. Mint elmondta, az Országos Méhészeti Egyesület speciális csapdát szerzett be, és osztott szét a méhészetekben, ami kimondottan az ázsiai lódarázs csalétkét tartalmazza. 

– A tavaly befogott ázsiai lódarázs kamionnal érkezhetett be, a méhészek abban bíznak, ha be is jön, sikerül a méhészetekben befogni, addig, míg az új darázsanyák nem szélednek szét új kolóniákat alapítani. Sajnos Franciaországban nem sikerült megállítani a folyamatot, már mindenhol elterjedt ez a veszélyes faj – tette hozzá a szakember. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában