Tiszazug

2024.06.05. 12:43

Jön! Jön! Jön! – a napokban már virágzik a Tisza

Amikor eltűnik a fűz- és nyárfapihe a Tiszáról és az időjárás is változékonnyá válik már sejthető, hogy hamarosan megjelennek a kérészek a folyón, beindul a tiszavirágzás. Igen ám, de ez a folyamat általában június közepére datálható. A tiszakürti Tálas László már egy hete figyeli a rovarok mozgását, a napokban a vármegyei folyószakaszon elkezdődhet a rajzás.

Pakainé Pusztai Nóra

– Egy hete kint vagyok a folyón, mert bár általában június elején szoktam elindulni a csónakkal, most hamarabb mutatkoztak a kérészekről árulkodó jelek, megkezdődött a tiszavirágzás – mondta a tiszakürti Tálas László, aki közel két évtizede vezet túrákat a Tiszazugban.

tiszavirágzás, kérészek
Már megjelentek a kérészek a Tiszán
Forrás: Beküldött fotó

Tapasztalatai szerint amint eltűnik a fűz- és nyárfapihe a folyóról, az időjárás változékonnyá válik, hat óra tájt a napsütést kisebb zivatarok zavarják meg.

– Apró dolgok ezek, de utalnak a kérészek megjelenésére. Napokkal ezelőtt néhány egyedet látni lehetett – magyarázta. Hozzátette: 2007-ben volt ilyen hamar tiszavirágzás, akkor június 7-én kezdődött, de az idei még ezt is beelőzte.

– Nem volt nagy áradás, a víz gyorsan felmelegedett, most már 22 Celsius fok körüli, ami elengedhetetlen – emelte ki.

A tiszavirágzás intő jelei, ha a nőstények is kirepülnek

Az előrajzásra jellemző, hogy először a hím példányok jelennek meg, intő jel, ha a nőstények is kirepülnek.

– Hétfőn már a partmentén megfigyelhettem a hímeket, míg a folyó közepén a nőstényeket. Kedden tízezres előrajzást láthattunk, így meghirdettük a szokásos túrákat – fogalmazott.

Tálas László csónakkal járja a folyót, figyeli a tiszavirágzás jeleit
Forrás: Beküldött fotó

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán a részletekről is tájékozódhatnak az érdeklődők. A gyülekező a tiszainokai kikötőben szerdán, csütörtökön és pénteken 16 órakor lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában