Közérthető tudomány

1 órája

Robotok és virtuális élmények csalogattak a Kutatók Éjszakáján – galériával, videóval

Az országos rendezvény célja 2005 óta változatlan, érdekes, közérthető formában szeretnék közelebb vinni a tudományt a mindennapokhoz. A Kutatók Éjszakája Szolnokon idén is a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán kapott helyett, közel huszonöt kiállító várta az érdeklődőket péntek este.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Engedelmes ebek bemutatója, látványosan mozgó, szenzoros robotkar, VR-élmények, ritka sáskák és érdekes madárlakok. Ez a számtalan, különféle terület jól megfért egymás mellett a szolnoki campuson, a teljes palettát pedig felsorolni is nehéz lenne. Egy biztos, aki érdekes és látványos kísérletekre, eszközökre vagy éppen az egyes szakmák, foglalkozások kulisszatitkaira volt kíváncsi, biztosan nem csalódott: a Kutatók Éjszakája Szolnokon megannyi lehetőséget kínált.

Kutatók Éjszakája Szolnokon
A Kutatók Éjszakája Szolnokon változatos programokat kínált, minden standnál lehetett kóstolni, érinteni vagy éppen kipróbálni valamit
Fotó: Mészáros János

– Szolnokon 2011 óta minden évben sikerült megtartani a rendezvényt, aminek fő célja, hogy az egyetemek, kutató intézetek és partnereik kitárják a kapuikat és megismertessék a nagyközönséggel a tudományok, kutatások világát – kezdte dr. Szabó Attila Péter campusigazgató. Hozzátette, idén sokféle újdonsággal készültek. 

A Kutatók Éjszakája Szolnokon az egészséget is fókuszba helyezte

– Arra nagyon büszke vagyok, hogy Debrecenből is jött előadó, aki a mesterséges intelligenciával kapcsolatban tartott előadást, méghozzá annak vonatkozásában, hogyan használhatják a középiskolások – fogalmazott. 

Megannyi interaktív foglalkozást szerveztek, egyebek mellett idén először tartottak a tankonyhán dietetikusok által vezetett főzést, tizennyolc éven aluliaknak és felnőtteknek egyaránt.

– Egy másik kolléganőm az anatómia-élettan demonstrációs teremben tartott előadást elsősorban középiskolásoknak a dohányzással kapcsolatban. Annak főként a szívre, tüdőre és érrendszerre gyakorolt hatásait helyezte fókuszba – sorolta dr. Szabó Attila Péter. Hangsúlyozta, minden kiállító azzal a céllal érkezett, hogy az asztalánál próbálni, érinteni, ízlelni lehessen mindazt, amivel foglalkoznak.

Egy remek családi program

Vágó Réka és szülei ugyanis együtt látogattak az eseményre, ahol mindenki talált kedvére való érdekességet.

– Már tavaly is nagyon sok mindent kipróbáltunk, ezért idén nem volt kérdés, hogy jövünk-e. Előző évben a Mathias Corvinus Collegium standja tetszett a legjobban és az erdészettel foglalkozó asztalok,  most azért adok esélyt más területeknek is – fogalmazott Vágó Réka. Édesapja, Vágó Ákos idén járt először a kiállításon, de leginkább a Nefag Zrt. asztala, a honvédség és rendőrség bemutatói vonzották leginkább.

– Még egy kis vadászat is belefért – tette hozzá mosolyogva. Réka édesanyja, Fülöp Anna számára a hangulat vitte a prímet.

– Nagyjából minden érdekel, szívesen nézegetem a kiállítók kínálatát, érdekes, izgalmas program, amin nagyon sokat lehet tanulni – mondta az édesanya.

A Kutatók Éjszakája Szolnokon sokaknak továbbtanulási célt ad

Az sem ritka, hogy valaki itt talál rá továbbtanulási céljára vagy éppen az álomfoglalkozásra. Pintér Mónika Mária a martfűi József Attila Általános Iskola tanulója.

– Előző évben is voltunk, nagyon tetszett, az a legjobb, hogy mindent ki lehet próbálni – mondta a fiatal. Elárulta, bár ő maga még nem köteleződött el, vannak olyan osztálytársai, akik itt találták meg azt az iskolát, amelyben szeretnének majd továbbtanulni.

A Szolnoki Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotó Műhelyének standjánál megtalálhatták számításaikat akár a végzősök is. Pogány Bálint a műhely oszlopos tagja éppen a szenzoros robotkar mozgásáról valamint a három dimenziós nyomtató működéséről mesélt.

– Ez itt egy úgynevezett kollaboratív robotkar, amely szenzorok segítségével kerüli el a közelébe kerülő akadályokat, például az ember kezét. Így mondjuk egy üzemben nem okoz sérülést senkinek – sorolta a fiatalember. Hozzátette, ez a technológia már nem kizárólag a bemutató stand látványossága, a postákon már a csomagszortírozásban alkalmazzák őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában