Történelmi pillanatok

2 órája

Kossuth Lajos toborzó beszéde állt az abonyi megemlékezés középpontjában

Történelmi pillanatokat is felelevenítettek az Abonyban tartott megemlékezésen. Egyebek mellett elhangzott Kossuth Lajos toborzó beszéde, Szőke Zoltán színművész tolmácsolásában.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Korhű jelmezbe bújt lovasok, huszár csákós kisiskolások és hagyományőrzők lepték el a Kultúra Háza előtti teret Abonyban. Történelmi megemlékezést tartottak a helyszínen, az ünnepi esemény középpontjában Kossuth Lajos toborzó beszéde állt, mellyel egykor a bajtársakat hívta csatára.

Kossuth Lajos toborzó beszéde
Kossuth Lajos toborzó beszéde is elhangzott az eseményen, Szőke Zoltán színművész előadásában 
Fotó: Facebook.com / Pető Zsolt

– Kossuth Lajos helyi vonatkozású történetéről is szó esett, az ünnepi megemlékezést az Abonyi Lajos Művelődési Ház munkatársai szervezték – tájékoztatott Pető Zsolt polgármester.

A műsorokban közreműködött Jandácsik Pál a Kultúra Háza munkatársa, aki az Abonyi Értéktár Bizottság tagja is, valamint Dr. Terék József tárogatóművész.  A kisiskolások is komolyan vették a feladatukat, huszár csákókkal és zászlókkal készültek az ünnepségre.

 Kossuth Lajos toborzó beszéde is elhangzott az eseményen

Az egyik különleges elem a toborzó beszéd volt,  Kossuth Lajos szerepében Szőke Zoltán színművészt láthatta és hallhatta a közönség. 

– Az Abonyi Lovasklub Egyesület, valamint a Ceglédi hagyományőrző huszárok is emelték az ünnep fényét, valamint a Bihari János Zeneiskola tanárainak kórusa is fellépett, az akkori korszak zeneműveit adták elő – sorolta a polgármester. Végül  Dudisnzky Anna Mónika alpolgármester asszonnyal közösen megkoszorúzták Kossuth Lajos helyi domborművét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában