Elstartolt az V. Tisza-tavi Pet Kupa

2024.06.28. 19:19

Harmadszor szálltak vízre a lelkes PET-kalózok

Az ország több pontjáról, Gödöllőről, Vácról, Abádszalókról és Budapestről is érkeztek önkéntes PET-kalózok az V. Tisza-tavi PET Kupára. Az eseményről Doró Viktóriával, az V. Tisza-tavi PET Kupa főszervezőjével beszélgettünk.

Köllő Judit

– Idén hét csapattal több csatlakozott a kezdeményezéshez, mint tavaly, amikor 12 csapat vett részt a programban – mesélte lapunknak Doró Viktória. – A csapatok Tiszafüredről indulnak és minden nap ide térnek vissza. A PET Kupa azért is kapta a PET-palackokról a nevét, mert ezekből találunk a legtöbbet az ártérben, konkrétan a hulladék nyolcvan százalékát ezek teszik ki. 

Pet-kupa,Pet-kalózok
Ismét útra keltek a PET-kalózok 
Fotó: Varga Péter

A 2013-ban indult PET Kupa környezetvédelmi mozgalom célja a Tisza megtisztítása az árterekben felhalmozódott és az áradások alkalmával frissen érkező hulladéktól. Ennek érdekében a szervezők PET-hajós, folyami versenyeket rendeznek a Tiszán, a Tisza-tavon, a Bodrogon, a Maroson, és terveik közt szerepel további mellékfolyók kitakarítása is. A Tisza-tó térsége az elmúlt hat évben fontos központjává vált a folyótisztító környezetvédő programoknak. Kiskörén jött létre az első Folyómentő Központ, ahol a Kötivíziggel szoros együttműködésben zajlik a hulladék feldolgozása, szelektálása, bálázása – azaz az újrahasznosításra előkészítés. 

– Azt érezzük, hogy a 2013-ban elsőként megszervezett hulladékgyűjtő akcióhoz képest mára sokkal több az önkéntes érdeklődő – folytatta tovább a főszervező. – Nagy örömünkre szolgál azt tapasztalni, hogy egyre több fiatal és kisdiák csatlakozik a kezdeményezéshez. A PET Kupa különlegességét adja, hogy nemcsak összeszedjük a szemetet, hanem le is válogatjuk, és megpróbáljuk a menthetőt kimenteni és körforgásban tartani – mondta Doró Viktória. 

Emellett jellemzően a Tisza-tó a helyszíne a vállalati csapatépítő eseményeknek is, melyeknek köszönhetően tavasszal és ősszel is folyamatosak a folyótisztító akciók. 2023-ban a Tisza-tavi verseny mellett az Ifjúsági PET Kupa és a XI. Tiszai PET Kupa is a régióban zajlott, melyek során összesen 15,8 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a lelkes önkéntesek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában