Békediktátum

2024.06.05. 12:44

Magyarország sorsfordító tragédiájára emlékeztek Jászfényszarun

A nemzeti összetartozás napján városi megemlékezést tartottak Jászfényszarun, a Trianon-emlékműnél.

Illés Anita

Magyarország sorsfordító eseményének 104. évfordulója alkalmából Nagyné Basa Márta történelemtanár mondott megemlékező beszédet. - Az elhúzódó és hazánk számára vereséggel végződő első világháború, az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése, az őszirózsás forradalom, majd a tanácsköztársaság alapjaiban rázták meg az országot és a népet. Ezt az elviselhetetlenség határáig fokozta a trianoni békediktátum, hiszen szétszaggatta az ország területét, elszakította egymástól az ezer éve szervesen összetartozó részeit. 

megemlékezés, tragédia
Megemlékezést tartottak a nemzeti összetartozás napján Jászfényszarun.
Fotó: Pesti József

Idegen uralom alá kényszerítette magyarok millióit, családokat tépett szét országhatárokkal elválasztva tagjait – kezdte Nagyné Basa Márta. Kiemelte: a megcsonkított ország szomszédai ellenséges szándékú utódállamok lettek, hiszen érdekeik alapvetően különböztek a magyar állam érdekeitől. - A szerződés értelmében, nem lehetett olyan hadserege Magyarországnak, amellyel sikerrel megvédhette volna önmagát. 

A háborús jóvátétel fizetése tovább szegényítette a kivérzett országot. Az elcsatolt területeken voltak a szén-, az érc- a sóbányák, az olaj, a földgáz-lelőhelyek, a faanyagot adó erdők többsége, a rendelkezésre álló munkaerő jelentős része. A gazdaság működéséhez szükséges legfontosabb feltételek hiányoztak, az infláció az egekbe szökött, a boldogulás bizonytalanná vált, milliók szegényedtek el – mondta a szónok, hozzátéve, mindezek ellenére talpra állt az ország, újjáéledt és megmaradt, a küzdeni tudás, a vasakarat, a józan ész és a gondolkodni tudás vitte az embereket előre. 

A máig ható múlt felidézése után a városvezetés, az intézmények és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el az emlékműnél. Közreműködött Agócs Alexandra és Bordásné Kovács Katalin, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. A résztvevők a száz éve emelt első világháborús emlékműnél is lerótták tiszteletüket a hősök előtt, akik életüket áldozták hazánkért. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában