Mentőakció

2024.05.30. 19:55

Kiderítettük, hogyan fogták be Lajost, a szökött kengurut – videóval

Kisebb kalamajkát okozott egy különleges állat Rákócziújfalun a főút mentén szerdán, a kora esti órákban. Egy közeli halastótól szökött meg Lajos, a kenguru. Befogásához csapatmunkára volt szükség, bekerítették a rémült erszényest, majd kisebb birkózás után tudták végül csak megfogni.

Pakainé Pusztai Nóra

A közösségi oldalakat hirtelen lepték el a Rákócziújfaluban rémülten rohanó kengururól készült képek és videók szerda este. Ahogy arról korábban beszámoltunk, hamar találgatások indultak, hogy szökött meg az erszényes.

kenguru,lajos,rakocziujfalu
Lajos, a kenguru egy bokorban lapult meg
Forrás: Beküldött fotó

Egy bokorban lapult a kenguru

Ami biztos, hogy szerda este a főút mentén szaladt az állat, majd meg-meghúzódott egy bokor mentén. Karászek János az egyik helyi lakos éppen így pillantotta meg, először azt hitte, hogy csak egy kóbor kutyát lát, amikor viszont megismerte, hogy milyen állatról van szó igencsak kikerekedett a szeme.

– Csak egy hangot hallottam, kimentem a házból megnézni, hogy mi az, nagyon meglepődtem – mondta.

Hívták is azonnal a segélyhívót, hogy mi ilyenkor a teendő. A diszpécser többször vissza is kérdezett, hogy biztos kengururól van-e szó. A helyszínre küldték a körzeti megbízottat.

Már délelőtt keresték a szökött állatot

Mint kiderült, a történet hamarabb kezdődött, Sokvári Vivient, a helyi állatvédőt, a Bora Farm Rescue Egyesület vezetőjét már korábban értesítették a különös állat szökéséről.

– Délelőtt hívott az állatorvos, hogy tudjak róla, keresik a kengurut. De akkor még nem volt információnk arról, merre is lehet. Legelőször egy buszsofőr hívott fel, hogy látták futni az állatot a fő út menti két buszmegálló között, odaindultam, de közben jöttek a fotók folyamatosan, hogy merre látták az erszényest – mesélte a kalamajkát Sokvári Vivien.

Az első információja az volt, hogy a kengurut elütötték és sérült, időközben kiderült, hogy csak riadt volt. Azt is megtudták, hogy az állatot Lajosnak hívják.

– Azt közölték még velem, hogy az állat antiszociális, a gazdájával és a fajtársaival sem jön jól ki, ezért kellett szeparálni. A kengyeli halastónál tartják, ahol a tervek szerint egy vadasparkot szeretnének majd csinálni és ez az első lakója – sorolta az információkat Lajosról, majd gyorsan visszakanyarodott a befogás történetére.

kenguru, Lajos
Megszökött gazdájától Lajos, a kenguru, akit néhány órával később sikeresen befogtak
Forrás: Beküldött fotó

Helyszínre érkezett a polgárőrség

A 442-es főúton a szokás szerint nagy volt a forgalom, a hirtelen összegyűlt kis csapat tartott attól, hogy a rémült állat az autók közé ugrik. Nem sokkal később a helyszínre érkeztek a polgárőrök, akik lassították a forgalmat.

– Azt mondta a férjem: Karászek Jani hívott, hogy kenguru ugrál a főúton. Hozzátette, hogy szerinte Jani ilyenekkel nem viccel, úgyhogy menjünk. Így azonnal beültünk az autóba – emelte ki Csaláné Ádám Éva polgárőr.

Bekerítették a megrémült állatot

A közös munka és a hirtelen helyszínre érkező lelkes csapat jól jellemzi a települési összefogást. Sokvári Vivien irányította a társaságot, mindenki segítő szándékkal közelített a kenguruhoz, védték, nehogy a főút felé menjen. Bekerítették, de a rémült állat szemfülesen kislisszolt az egyikőjük mellett, Jakab Zoltán utánakapott és éppen megfogta a farkát. Kisebb birkózás kezdődött az igen erős állattal.

Zoli elkapta a farkát forgott vele annyit meg bukfencezett, de szerintem tudta, hogy ha ott ő elengedi, akkor soha többet nem fogjuk meg

– elevenítette fel a történteket Éva.

Utána már többen ráugrottak és megfogták a lábait, fejét, értesítették a rendőrséget, illetve a gazdát, aki a helyszínről elszállította az állatot.

Közös erővel végül sikerült nyakon csípni a menekülni igyekvő kengurut
Forrás: Beküldött fotó

Kabalaállattá válhat az erszényes

Varga József polgármester elmondta, akár Rákócziújfalu kabalaállata is lehetne ezután a kenguru. Volt, aki azzal kereste meg, hogy nem is tudta, hogy ilyen közel van a pompás kis falu Ausztráliához, hogy itt vadon élő kenguruval lehet találkozni. Ezen felbuzdulva programok szervezése is felmerült, melyet az elszökött állat ihletett, ilyen lehet például a kengurufutás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában