Galériával

2024.01.28. 06:53

Először fordult elő Szolnokon, hogy egy városrész lakói biohulladék-gyűjtő edényekkel térhettek haza

Konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtésére alkalmas lakossági edényeket osztott szombaton az NHSZ Szolnok a Széchenyi lakótelepen. Úgy tűnik, a városrészben élők környezettudatosan gondolkodnak, az edények iránt nagy volt az érdeklődés.

Kovács Berta

Suba Mária is fontosnak tartotta, hogy vigyen haza egy gyűjtőedényt

Fotó: Nagy Balázs

Szombaton három parkolóban, a szolnoki Botár Imre utcánál, a Karczag László, illetve a Czakó Elemér utcában osztották a Széchenyi lakótelepen élőknek az élelmiszer-hulladék gyűjtésére az edényeket. Az érintettek önkéntes alapon dönthettek arról, élnek-e ezzel a térítésmentes lehetőséggel. Szerencsére sokan tartották fontosnak, hogy ilyen formán gondoskodjanak a háztartásukban keletkező hulladék szelektív elhelyezéséről.

– Nagyon jó ötletnek tartom, hogy így gyűjthetjük a hulladékot – mondta Suba Mária, aki ottjártunkkor vette át edényt. – Egyedül élek, de keletkezik nálam konyhai hulladék. A kutyámat nyilván nem azzal etetem, de valahova el kell helyezni. Eddig a mellékhelyiségben húztam le, a szilárd maradékokat meg a szemetesbe dobtam. Ez nem éppen környezetbarát megoldás. Régebben nagyon sok ásványvizet ittam, a pet-palackokat is külön gyűjtöttem egy zsákban és utána a szelektív hulladékgyűjtőbe vittem le. A papírt, és amit csak lehet, szintén hasonlóan gyűjtöm, innentől kezdve a konyhai maradékokat is – mondta az egyébként kutyájával érkezett hölgy.

Csinger János is vitt haza egy edényt.

Jó ötletnek tartom, hogy így nem a kommunális szemétbe kerül az ételmaradék, hanem így külön gyűjthetjük. Aztán ezt lehet komposztálni, és úgy tudom, biogázt állítanak elő belőle, ami szintén jó dolog. Mi hárman vagyunk, nincs olyan sok háztartási hulladékunk, odafigyelünk arra is, hogy mennyit főzünk, de ami ételmaradék keletkezik, az pont bele fog férni ebbe a gyűjtőedénybe 

– mondta a férfi, megköszönve a lehetőséget.

– A környezettudatosság motivált arra, hogy eljöjjek az edényért – mondta Körmendiné Fülöp Éva. – Aztán meglátjuk, hogy alakul a későbbiekben ez a projekt. Nagyrészt egyedül élek, így nem túl sok nálam a konyhai hulladék, persze ez változhat is.

A pet-palackokat ő is szelektíven gyűjtötte, de mióta bejött a fizetős visszaváltási lehetőség, nem tudta hol leadni, így jobb híján a kommunális hulladékok közé került.

– Az edényt átvevő lakosok minden instrukciót megkapnak, ami egyébként a szórólapon is olvasható – hangsúlyozta Molnár Lajos, az NHSZ sajtószóvivője, aki szintén jelen volt a Botár utcai osztásnál. – Konyhai maradékot lehet ebben az edényben gyűjteni, de nagyon fontos, hogy csont nem kerülhet bele, az ugyanis károsíthatja azokat a gépeket, amik feldolgozzák ezeket a maradékokat. De minden más, a kávézacctól kezdve a megszáradt pékárun keresztül a főtt ételek maradéka, tehát minden, ami a konyhában keletkezik, belekerülhet. A megtelt edények tartalmát a közös, százhúsz literes barna gyűjtőedényekbe lehet levinni. Onnan pedig mi a téli időszakban hetente egyszer, a nyári időszakban pedig hetente kétszer elszállítjuk – fejtettre ki Molnár Lajos. – A szombati nap tapasztalatai alapján nagyon sok az érdeklődő az edények iránt. Ezeregyszáz érintett lakásról van szó, ez körülbelül húszezer embert jelent, és úgy gondolom, a két hévégén, most és a február 3-án, a kísérleti projektben résztvevő lakások nagy része meg fogja kapni a gyűjtőedényt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában