Szertartás

2023.11.06. 11:00

A bérmálás szentségét szolgáltatták ki a szolnoki Belvárosi Szentháromság templomban

Október 29-e jeles nap volt a szolnoki római katolikus közösség életében. Az egyház gyakorlata szerint ezen a napon részesültek a bérmálás szentségében azok, akik keresztény hitük megvallásával a szertartás során a Szentlelket befogadva, a keresztény közösség felnőtt, teljes jogú tagjaivá váltak. Idén örvendetes módon a korábbi évekhez képest nagyobb számú résztvevője volt a szertartásnak.

Szathmáry István

Molnár Zsolt atya Csicsman György bérmaszülő társaságában Pár Gergelyt részesíti a bérmálás szentségében

Fotó: Bíró Tamás

Összesen huszonnyolc fiatal és felnőtt járult a bérmaszülők kíséretében délután öt órakor a Belvárosi nagytemplomban a bérmálás szentségét szolgáltató Molnár Zsolt váci irodaigazgató atya elé, aki az ünnepi szentmise alkalmából látogatott el Vácról a szolnoki katolikus közösségbe. A mise ünnepi hangulatát Kómár István atya vezetésével a Jubilate Kórus tette teljessé.

A szertartást végző atyák bevonulása a Belvárosi nagytemplomba
Fotó: Bíró Tamás

 A bérmálás szentségének felvételét hosszú előkészítő munka, úgynevezett katekumenátus előzte meg, melyet a Belvárosi plébánián Hartung Ferenc atya, a Jézus Szíve Plébánián Lédeczi Dénes atya vezetett. Ők mindketten részt vettek a szertartáson, illetve együtt szolgáltak a szentmisén az irodaigazgató atyával. Az elsőáldozásra készülők közül többen a felkészülés éveiben vették fel a keresztség szentségét is. Amint a csoport egyik tagja elmondta, a szertartást megelőzően számos közös lelkigyakorlaton vettek részt, illetve bekapcsolódtak a rászorulókat segítő Karitász munkájába is. Ezzel élő kapcsolatba kerültek a már meglévő plébániai közösségekkel is, ami a bérmálkozás után is megmarad közöttük. 

A szertartás résztvevőinek csoportképe a Belvárosi nagytemplomban
Fotó: Bíró Tamás

Minden, a felkészülést, a katekumenátust végigjáró embernek közös célja van, de különböző módon, életkorban és élethelyzetekben érkezik meg a hitbeli fejlődés iránti igény az életünkbe, amit a bérmacsoportok életkori összetétele és a szentség felvételéig terjedő életútjuk is tükröz. Van, akit az otthoni életszemlélet irányít a döntésében, másnál már felnőttként, gyermekének katolikus óvodába íratásával indult el az a folyamat, amelynek köszönhetően a Szolnokon élő római katolikus közösség tagjává válik. De a bérmálkozás mindnyájuk számára nem egy folyamat lezárását, hanem egy élő keresztény közösség tagjaként újabb lehetőségek megnyílását jelenti. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában