Galériával

2023.09.04. 17:25

Több mint egymilliárdos iskolafejlesztést adtak át Jászapátin – videóval

Több mint 1,1 milliárd forint támogatásból alakították ki a Jászapáti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola új épületét, melynek ünnepélyes átadóját hétfőn tartották. A gyerekek örömmel vették birtokba a modern intézményt, ahol hat általános tanterem, négy csoportszoba, egy természettudományos szaktanterem, két informatikai szaktanterem, rajzterem, tornaszoba, sport- és játszóudvar, valamint korszerű eszközök biztosítanak 21. századi körülményeket az oktatáshoz.

Illés Anita

Ünnepélyes keretek között avatták fel hétfőn a Jászapáti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Hősök terén található új épületét

Fotó: Pesti József

Új helyre, a korábbi Járásbíróság felújított épületébe költözött a Jászapáti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Az évtizedekig leromlott állapotban lévő ingatlan most végre új funkciót kapott. 

A több mint egymilliárd forint összköltségű beruházás a Magyar Állam és az Európai Regionális Alap finanszírozásában valósult meg. Az iskolaavatáson Győriné dr. Szabó Gabriella projektvezető köszöntötte a meghívott vendégeket. Ünnepi beszédet mondott Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki egyebek mellett a szülőföld megtartó erejéről osztotta meg gondolatait. 

 Az elvárosiasodás Európa- és világszerte nagy kihívást jelent a kistelepüléseknek. Úgy gondolom, hogy a következő két évtized legfontosabb kérdése az, hogy az itt élő fiatalok számára milyen utak nyílnak meg. Ahhoz, hogy valaki a szülőföldjén maradjon szüksége van arra, hogy boldogulási lehetősége legyen, a másik pedig, hogy oka is legyen a maradásra 

– hangsúlyozta a miniszter. 

Kiemelte: a lehetőség megteremtésében a munka, az otthon, a családalapításhoz biztosított támogatások számítanak, de kell oka is legyen annak, hogy valaki a Jászság közösségében maradjon. Ezt meghatározza például, hogy milyen az óvoda, az iskola és milyen szabadidős lehetőségek állnak rendelkezésre. 

Lázár János kitért arra is, hogy vármegyénkben magas a hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermekek száma. 

– Az iskola nem csak kő és habarcs, hanem szellemiség is. Azoknak a pedagógusoknak a szellemisége, akik az igazgatóval közösen, csapatot alkotva segítenek ezeknek a gyerekeknek – fűzte hozzá.

Az eseményen Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta, hogy több mint ezer állami fenntartású oktatási intézmény újult meg az elmúlt időszakban. A jászapáti iskola egyik fontos értékeként említette a művészeti nevelést, mely a gyerekek lelkét is ápolja. Kiemelte az iskolai sport és a rendszeres testmozgás, valamint a természettudományos nevelés élményalapú oktatásának jelentőségét az intézményben.

– Egy új fejezet kezdődik a jászapáti általános iskola életében. A Jászberényi Tankerületi Központ pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése, a hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás megteremtése érdekében. Az irányító hatóság támogatta a pályázatot, így 2020 december elsején ezen a romos, akkor még átláthatatlan udvaron adtuk át a munkaterületet, hogy mostanra egy csodálatos iskolaépület álljon a helyén. A tervezéskor azt tartottuk szem előtt, hogy az intézménybe járó tanulók oktatásához olyan körülményeket teremtsünk, amelyek megfelelnek a 21. század elvárásainak és ahol biztosítjuk a mindennapos testmozgáshoz és sportoláshoz szükséges feltételeket – hangsúlyozta ünnepi beszédében Zsemberi Zoltán. A  Jászberényi Tankerületi Központ igazgatója köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a beruházás megvalósításához.

 

A park ékessége lett a megszépült épület

- Aki iskolát épít, az a jövőt építi. A modern iskola jászapáti gyerekektől hangos – fejezte ki örömét Farkas Ferenc polgármester. Ahogy fogalmazott, több tervezési szakaszban álmodták meg a régi és az új épület összhangját. A kivitelezés eredményeként végül a múlt és a jelen szimbiózisát csodálhatjuk meg a város központjában – fűzte hozzá, majd jó munkát kívánt a tanároknak és a diákoknak az új iskolában.

Az átadáson Pócs János országgyűlési képviselő felidézte, hogy az épületben működött már járásbíróság, csecsemőotthon, idősek otthona, ezért nagyon sokan kötődnek a létesítményhez, ami a park ékessége lett.

 – A lakosság, az önkormányzat és a kormány összefogásával Jászapáti jó úton halad, hiszen 2010 után megújult a városközpont parkja, a templom, új ravatalozó épült, elkészült a 31-es főút, a fürdőben új csúszdapark épült, készül a kiséri út – számolt be a fejlesztésekről. 

A köszöntők után Kocsis Sándor plébános szentelte fel az iskola új épületét. A szalagátvágást követően a résztvevők megtekintették az intézményt és az épülettörténeti kiállítást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában