Sajtótájékoztató

2023.06.30. 17:14

Több mint 8,6 milliárd forintot fordítanak a Jászkunság gáz- és áramhálózatának fejlesztésére

Az OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt. idén is kiemelkedő összeget fordít arra, hogy ellátási területein, így Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is növelje az ellátásbiztonságot és az ügyfélélményt, innovatív megoldás alkalmazásával. A pénteki sajtótájékoztatón a vármegyében és Szolnokon idén megvalósuló áram- és gázhálózati munkákról, beruházásokról esett szó.

Kovács Berta

Bakos Imre, az OPUS TIGÁZ Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, a cégek igazgatósági tagja ismertette többek között a 2023. évi célkitűzéseket

Fotó: Kovács Berta

Az eseményen Bakos Imre, az OPUS TIGÁZ Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, a cégek igazgatósági tagja, Péli Balázs, az OPUSZ TITÁSZ Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, valamint Antal Sándor hálózatüzemeltetési igazgató ismertette 2023. évi célkitűzéseiket.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. összesen 26.600 kilométernyi hálózatot üzemeltet vármegyénkben, míg az OPUS TIGÁZ Zrt. mindenestül 34.300 kilométer hosszú elosztóhálózatot működtet.

Mint Bakos Imre hangsúlyozta, vármegyénk teljes területén az áramhálózat karbantartására és fejlesztésére idén több mint 7,2 milliárd forintot fordítanak, míg a gázhálózat esetében 1,4 milliárd forint értékben végeznek beruházásokat.

Az OPUS TIGÁZ Zrt. az utóbbi 3 évben több mint ötödével csökkentette az üzemzavarok számát. Idén pedig 50 darab új gerincvezetéket és közel 350 utólagos leágazóvezetéket épít, összesen közel 10 km hosszan. A társaság emellett 1,4 kilométernyi elosztóhálózatot, valamint közel 12 ezer gázmérőt és 3 ezer nyomásszabályzót cserél a vármegyében.

A Szolnoki Üzem területén az OPUS TITÁSZ Zrt. 50 kilométer hosszú új villamos hálózatot és 109 darab transzformátor állomást létesít vagy épít át a teljesítményigények függvényében, több mint 10,8 ezer új fogyasztási pontot köt be és csaknem ugyanennyi helyen cserél mérőórát. A cég a vármegye területén 225 ezer fogyasztó villamosenergia ellátását biztosítja, 7.900 kilométernél is hosszabb villamoshálózaton, több mint 3.200 transzformátor állomás üzemeltetésével. Gondoskodik a hálózat folyamatos működéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról. Ugyanitt az OPUS TIGÁZ Zrt. 154 ezer felhasználó ellátását, és mintegy 256 millió köbméter földgáz elosztását biztosítja évente.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. Szolnoki Üzemének területén a szolgáltatásmegszakadások átlagos időtartama és előfordulásának száma is folyamatosan csökken. Megtudtuk, a műszaki hibákat nagyrészt például a leszakadó faágak okozzák. Az ingatlanok tulajdonosai nem végzik el azokat a karbantartásokat, gallyazásokat, melyek szükségesek lennének a zavartalan működéshez. Laikusként nehéz elképzelni, de ha egy ház előtt a faág hozzáér a nagyfeszültségű vezetékhez, az 5-6 ezer fogyasztót is zavarhat.

Az ellátásbiztonság érdekében 17,5 kilométer elosztóhálózat- és 15 hálózati rekonstrukciót véget a társaság (pl. Kisújszállás, Szabadság tér, Szolnokon a Zagyva ártér, Alcsisziget és az Alamand dűlő területén). Több mint 9 600 fogyasztásmérőt cserélnek le, és többek között Szolnok, Karcag, Rákóczifalva, Kunszentmárton, Gyomaendrőd, Újszász körzetében hálózati fejlesztéseket is végeznek, lehetővé téve a háztartási kiserőművek csatlakozását.

Többek között Szolnok, Tiszafüred, Karcag, Kunmadaras, Szarvas, és Kisújszállás területén is elosztóhálózatot építenek, új fogyasztásmérőt szerelnek fel. Emellett például okos fogyasztásmérőket is csatlakoztatnak, év végére közel 80 ezret. A társaság a hálózat mentén gallyazást, madárvédelmi beavatkozásokat is végez.

Az OPUS TIGÁZ Zrt. ún. „smart” nyomásszabályozó állomásokat is telepít melyek az önálló energiaellátáson, az állapotjelzők széles körű mérésén és a teljes körű távfelügyeleten túl végponti nyomásszabályozással és hidegturbinás áramtermeléssel is rendelkeznek. A cég Szolnok területén idén mintegy 600 darab új fogyasztásmérőt és közel 430 darab új nyomásszabályzót szerel fel, vezetékrekonstrukciós munkálatokat végeznek. A középtávú terveik között szerepel Kisújszálláson a hálózat megújítása is.

A év folyamán az említett tervek körülbelül 60 százalékát már meg is valósították,

Az OPUS TITÁSZ Zrt. összesen 26.600 km hálózatot üzemeltet vármegyánkben, míg az Az OPUS TIGÁZ Zrt. mindenestül 34.300 kilométer hosszú elosztóhálózatot működtet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában