Galériával

2023.06.28. 20:42

Egészségügyi szakdolgozókat köszöntöttek Szolnokon

Egészségügyi szakdolgozókat ünnepeltek szerda este a szolnoki vármegyeházán megrendezett, műsorral színesített ünnepségen. A rendezvényen a Jászkunság háziorvosi körzeteiben dolgozó ápolónőket, asszisztenseket, adminisztrátorokat köszöntöttek, valamint három orvos részére címzetes főorvosi címet is átadtak.

Kovács Berta

Dr. Kállai Mária (jobbra) országgyűlési képviselő ad át elismerést a vármegyeházán tartott ünnepségen

Fotó: Nagy Balázs

Megtelt szerda este a vármegyeháza díszterme egészségügyi szakdolgozókkal, a rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel kórházak ápolási igazgatói, és a szakdolgozói kamara vármegyei elnöke is.

– Ez az ünnepség azért különleges, mert az első olyan alkalom, amikor vármegyei szinten kerül sor az alapellátásban dolgozó egészségügyi szakdolgozók ünneplésére – hangoztatta dr. Szénási Szilvia, vármegyénk kollegiális szakmai vezető háziorvosa, az esemény megszervezője és háziasszonya.

Elmondta, a háziorvosi ápolóknak és asszisztenseknek a meghívót az Ápolók Nemzetközi Világnapján küldték ki, az eseményt pedig a közelgő Semmelweis-nap – a magyar a egészségügy napja – okán tették erre a dátumra. A meghívottak listája pedig kiegészült a házi gyermekorvosi és az alapellátó fogorvosi rendelőkben dolgozó asszisztensekkel is.

Az ünnepi műsort is a szakmához kapcsolódva állították össze. Dr. Katona Gábor, Tiszaroff háziorvosa, címzetes főorvos és Tóth István kísérője zeneszámokat adott elő. Több produkcióval felléptek a Liget Otthon lakói és gondozói is.

Az ünnepelteket dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is köszöntötte. Beszédében többek között arról beszélt, hogy minden településen egy bizalmi csapatot alkotnak az egészségügyi dolgozók.

Mint mondta, nagyon fontos az ő munkájukban a szakszerűség, a pontosság, az elérhetőség, a megbízhatóság, az abszolút hitelesség. A szakmai segítségen túl nagyon sok mentális segítséget is nyújtanak. Ez nagyon komoly munka, köszönet és hála illet mindenkit. De köszönet jár a családokjaiknak is, hiszen ez olyan munka, hogy bármikor csöröghet a telefon.

A rendezvényen címzetes főorvosi címet vehetett át dr. Bozó Erzsébet, dr. Nagy Valéria és dr. Varjú Éva. A cím viselésére azok a praxisjoggal rendelkező háziorvosok, házi gyermekorvosok és alapellátást végző fogorvosok jogosultak, akik területi ellátási kötelezettséget vállalva több mint 20 éve látják el feladatukat.

Dr. Szénási Szilvia kiemelte, hogy az alapellátásban végzett ápolói munka sajátos eltér a megszokott kórházi tevékenységtől és körülményektől. Ezek az ápolók, asszisztensek és adminisztrátorok különleges helyet töltenek be a családok életében, mondhatni családtagokká válnak, a páciensek pedig bizalommal fordulnak hozzájuk. Így nagyon fontos az általuk tanúsított empátia, megértés és türelem. Nélkülözhetetlen segítői az orvosoknak, kiemelt megbecsülést kell kapniuk.

Az ünnepségen jelen voltak több mint 40 éve a pályán lévő dolgozók is, őket külön-külön felállítva tapsolták meg, majd név szerint is megemlítettek mindenkit.

Az is elhangzott, hogy dr. Gál Imre felnőtt háziorvos több évtizedes kiemelkedő, elkötelezett gyógyító-megelőző munkáját a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetéssel ismerték el. Továbbá dr. Bíró Attila jászárokszállási háziorvos vehette át a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat.

A résztvevők a rendezvényre érkezésükkor egy-egy szál kézzel készített virágot vehettek át. Ezt a kis ajándékot a Liget Otthon lakói és gondozói készítették. A vendégek és a műsorban szereplők pedig egy-egy szál selyemrózsát kaptak, melyek Gál Gabriella szolnoki lakos keze munkáját dicsérik. Az ünnepeltek megkapták a közösségi média felületen e célra meghirdetett, gyűjtésből származó szív alakú csokoládékat is.

Dr. Szénási Szilvia a rendezvény zárszavaként Brené Brown amerikai író és pszichológustól választott idézettel búcsúzott: „Az empátia különös és hatalmas dolog. Nincs kész forgatókönyv rá. Nincs helyes és helytelen módszer. Egyszerűen figyelni kell, kitölteni a teret, visszafogni az ítélkezést, érzelmileg kapcsolódni a másikhoz, és átadni a csodálatos gyógyító erejű üzenetet: nem vagy egyedül.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában