Szoljon Insta

2023.06.15. 06:55

Ágyúszó, puskaropogás és „zoknibomba-támadás” verte fel a Jász Múzeum csendjét – videóval, galériával

Több száz diákot invitált izgalmas időutazásra a minap a Jász Múzeum 22. Múltidéző Történelmi Játszóháza. Az interaktív, élményekkel teli program ezúttal az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, valamint a kor népéletét hozta közelebb a gyerekekhez, akik önfeledten adták át magukat a játéknak.

Illés Anita

Izgalmas időutazáson vettek részt a gyerekek a 22. Múltidéző Történelmi Játszóház foglalkozásain

Fotó: Pesti József

Csatakiáltástól, fegyverropogástól és gyerekzsivajtól volt hangos kedden délelőtt a Jász Múzeum udvara. Már hagyomány, hogy az intézmény, a Jász Múzeumért Alapítvány és a Jászkerület Nonprofit Kft. a múzeumok világnapjához (május 18.) kapcsolódva történelmi játszóházat szervez. A kalandos szabadtéri programot azonban az esős időjárás miatt májusban el kellett halasztani, így idén nem a megszokott időpontban fogadták a fiatalokat.

Jászberényből és Jászjákóhalmáról ezúttal több mint négyszáz diák vett részt az izgalmas időutazáson.

– Célunk, hogy a gyerekek az iskolában tanult ismeretekre épülve a Jász Múzeum eszköztárával bővítsék a tudásukat. A történelmi játszóházban olyan tevékenységeket, régi foglalkozásokat mutatunk be, melyek számukra újdonságot jelentenek. Ebben az évben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, valamint a kor népéletét idézzük meg – beszélt a program céljairól Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója. 

A szervezők több helyszínen forgószínpadszerűen mutatták be a 19. századra jellemző mesterségeket, kézműves technikákat, hangszereket. 

Sokakat vonzott Molnár Gábor látványos kovácsműhelye, de népszerű volt a bőrdíszművesség rejtelmeit feltáró foglalkozás és a kötélhúzás is. A gyerekek régi fegyvereket is láthattak, sőt a csatajelenetekben aktívan részt vettek. A hollókői Szent László Vitézei Egyesület és a Jászsági Hagyományőrző Egylet csatabemutatóját ágyúszó, fegyverropogás és „zoknibomba-támadás” kísérte. 

Suhaj Csilla, a Jászkerület Nonprofit Kft. kulturális szervezője érdeklődésünkre elmondta: minden évben új elemekkel bővítik a programot. Ilyen volt idén például az élőszavas mesemondás Csíki Lóránt mesemondó közreműködésével. 

– Nagy élmény volt számomra a fazekasműhely, ahol agyagból krajcárt készítettünk. Még soha nem dolgoztam agyaggal, ezért örülök, hogy kipróbálhattam. Azt is megtudtam, hogy a szabadságharc idején milyen pénzeszközzel fizettek – mesélt élményeiről a negyedik osztályos Lipusz Bálint, aki Jászjákóhalmáról érkezett a múltidéző eseményre. A jászberényi Bercsényi Miklós Általános Iskola ötödikes diákjaival a malomjáték felfedezése közben váltottunk néhány szót. Mint mondták, nem először látogattak el a rendezvényre, ahol a csatajelenet, a kokárda- és karkötőkészítés, valamint a régi népi játékok világa magával ragadta őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában