Galériával

2022.06.14. 17:25

Bemutatkozhatott a jászkunsági értéktár legújabb tagja Szolnokon

Szakmai konferenciát és kiállítást tartottak kedden a megyeházán. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéknapon a bevált jó gyakorlatok mellett bemutatkozhatott a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjteménye. Köszöntötték a Magyarság Kicsi Nagykövete országos verseny megyei döntőseit is.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Mészáros János

Az értékeké volt a főszerep kedden a megyeháza dísztermében.

– A Jász-Nagykun- Szolnok megyei közgyűlés az értéktár bizottsággal karöltve elkötelezetten támogatja az értékőrzést. A mai napon két területet hoztunk össze. 

Az elődeink által teremtett és általunk felemelt értékek, valamint a diákságba vetett bizalom

– emelte ki köszöntőjében Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke.

A megyei értékek száma a múltheti bizottsági ülés döntésének köszönhetően nyolcvanegyre nőtt. A szakmai napon a civil szervezeti jógyakorlatról Kovács Béláné Pető Magdolna beszélt. A Jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság vezetőjeként a kezdetekről és az elmúlt években végzett munkáról ejtett szót. Id. Bedekovich Lőrinc munkássága tavaly kerülhetett a megyei értéktárba.

– Az emlékülésen határoztuk el a szemléletformáló célt. Az értékkutatás számtalan területet ölelt fel, például a közösségépítést, értékfelmutatást, vidékfejlesztést – fejtette ki.

Szoborállítást terveznek, a fiatalok megszólítását is zászlóshajójukra tűzték.

Tapasztó Ildikó, a szolnoki polgármesteri hivatal Kulturális, Ifjúsági, Köznevelési és Sport Osztályának vezetője arról számolt be, hogy a megyeszékhelyen időszerűvé vált egy új kulturális stratégia kialakítása.

Az infrastruktúra fejlesztés, bővítés is hozzájárul ahhoz, hogy Szolnokot 2035-re Európa Kulturális Fővárosává választhassák

– emelte ki.

Online kérdőív segítségével feltérképezték az erősségeket, az ifjúság területét a fejlesztendők közé sorolták. Az előadásának végén a Szolnoki Értéktárról említette, az elmúlt hónapban a már meglévő ötven elem mellé két újabbat vettek fel.

A szót Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója vehette át, aki a szomszédos megyékből hozott példákkal ismertette a szervezet működését, küldetését.

A díszteremben berendezett honvédelmi kiállítás tárgyairól Nagy István Péter főhadnagy tartott rövid ismertetőt. A Jászkunságért elnöki elismerő oklevelet dr. Bartha Júlia etnográfus és keletkutató, május 6-i elfoglaltsága miatt jelen eseményen vehette át.

A Kicsi Nagyköveteket köszöntötték

A Magyarság Kicsi Nagykövete versenysorozat a megyei értékek és az ifjúság közös találkozópontja.

– Jász-Nagykun- Szolnok megye sokszínű vidék, gazdag hagyományokkal és értékekkel. Fontos, hogy ezt a következő generációk is továbbvigyék, így nemcsak a múltról és a jelenről, hanem a jövőről is szól ez a megméretés – mondta Gaál Gergely, a verseny főmentora.

A többfordulós próbatételen elért eredmények alapján három diák különdíjban részesült. 

Ezen felül a tiszafüredi Hamar Péter agrár-, a tiszafüredi Kulcsár Tündér Réka sport-, a jászberényi Toldi Tamara kultúrattaséként képviselheti megyénket. A Kicsi Nagykövet címet Soós Antal Dengezik, a tiszaföldvári Papp Bertalan Ószőlői Általános Iskola negyedikes diákja viselheti. Ők képviselik szűkebb hazánkat az őszi, országos döntőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában