nyaralás céljából

2021.03.13. 06:58

Egyre többen vennének ingatlant a Tisza-tónál

Jelentősen átalakult a hazai ingatlanpiac az elmúlt években, fellendült az ágazat, amit több tényező is befolyásolt. Hasonló tendencia figyelhető meg a Tisza-tó körüli is, ezzel kapcsolatban Kiss György Csaba ingatlanértékesítő osztotta meg velünk tapasztalatait.

Ujvári László

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Néhány évvel ezelőtt kuriózumnak, magas árnak számított, ha egy jobb állapotú lakóingatlan tizenhat-tizennyolcmillió forint körül talált gazdára. Most egy ilyen ingatlan huszonkétmillió forintról indul – említette Kiss György Csaba, az OTP Ingatlanpont tiszafüredi irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

– Ez a folyamat néhány hónap alatt is sokat változhat – fűzte hozzá.

Természetesen a koronavírus-­járvány hatása érezhető volt tavaly, mégis nőtt az érdeklődés a térség iránt. A pandémia első hulláma azt hozta magával, hogy a városban élők előszeretettel fordultak a vidéki települések felé.

– Sokan a térségben zajló beruházások hatására keresnek ingatlant a Tisza-tó környékén. Számtalan fejlesztés zajlott és zajlik jelenleg is, melyek országos figyelmet kapnak, ilyen például a kerékpárút kiépítése Poroszló és Tiszafüred között – magyarázta a szakember.

– Ez pozitívan hat a piacra, hiszen egyre többen fedezik fel a térségben rejlő szépséget és lehetőségeket – jegyezte meg.

Sokan nyaralás céljára keresnek ingatlant vagy telket.

Minden korosztály képviselteti magát az érdeklődők között, Tisza­füreden például egyre többen vásárolnak lakóházat nyaralónak, hétvégi háznak, apartmannak. A fiatalabb réteget többnyire a helyiek és környékbeliek képviselik, akik az önerő mellett az állami támogatásokat is kihasználva keresnek családi fészket.

– Az irodánk által eladott ingatlanok esetében körülbelül harminc százalékban vették igénybe valamely támogatási formát. Ezek kombinálása sem ritka, ráadásul a közelmúltban már emelkedni látszik ez az arány – mutatott rá a vezető értékesítési tanácsadó. – Míg korábban a legtöbben tíz-tizenötmillió forint körüli összeget szántak vásárlásra, napjainkban már tizenöt- és harmincmillió forint közötti árkategóriában gondolkodnak – húzta alá, hozzátéve: jellemzően kétszobás, legalább nyolcvan-száz négyzetméteres ingatlanokat keresnek.

Régiószerte jellemző, hogy a kikötővel és stranddal rendelkező települések népszerűbbek.

Sokan a vízhez közeli ingatlanokat keresik, de ezek általában jóval drágábbak is.

A szakértő rámutatott: bár jelentősen emelkedett az ingatlanok ára, az interneten számos túlárazott hirdetést találni. Nem ritka, hogy egyes lakóházak valamivel a meghirdetett ár alatt, de irodánk közreműködésével az irányárhoz közel kelnek el.

Sok mindentől függhet az ár

– Az árat sok minden be­folyásolja, például a telek mérete, az ingatlan alapterülete, állapota. Az elmúlt fél évben az irodánk által Tisza­füreden eladott ingatlanok átlagos négyzetméterára százharmincezer forint körül mozgott.

Nagy a szórás, függően az említett paraméterektől – hozott példát Kiss György Csaba ingatlanpiaci szakértő.

– Poroszlón és Abádszalókon ehhez hasonló, míg a környező falvakban valamivel alacsonyabb árakkal találkozhatunk. Láthatóan nagy a szórás, de a falvakban is eladhatók az ingatlanok – hangsúlyozta.

Borítóképünk illusztrációfotó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában