komposztáló

2020.09.07. 19:00

Nem kell kellemetlen szagtól tartaniuk a Tószegen élőknek

Bár korábban megegyezés született, miszerint nem lesz szennyvíziszapos zöldhulladékfeldolgozó a határban, a falubeliek mégsem nyugodtak meg teljesen.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Rimóczi Ágnes

A minapi közmeghallgatáson a lakosság főként arról kérdezett, mi a garancia arra, hogy a komposztálóba a későbbiekben sem érkezik szennyvíziszap. A közmeghallgatásra meghívott szakemberek többször is igyekeztek megnyugtatni a jelenlévőket, ha úgy tetszik, szavukat adták ezzel kapcsolatban.

Mint arról korábban írtunk, a Tószeg melletti komposztáló tervezett újranyitása indulatokat keltett a helyiek körében. A közel két évtizeddel ezelőtti működés rossz emlékeket hagyott bennük, akkor ugyanis elviselhetetlen bűz terjengett az utcákon, és nem szeretnék újra átélni mindezt.

Ebben a félelmükben a település vezetősége is osztozott, és az újranyitás kérdésében szakmai egyeztetéseket kezdett a leendő üzemeltetővel, illetve a Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnökével, és kérdőíveken megkérdezte a lakosok véleményét is. Mindezek eredményeként jött létre a megállapodás, miszerint a leendő üzemeltető módosítja a működési engedély iránti kérelmét, és csak szennyvíziszap nélküli technológiát alkalmaznak majd a telepen.

Fotó: Rimóczi Ágnes

A megnyugtató döntés ismeretében is megtartották a közmeghallgatást, ahol számos kérdés hangzott el a beruházás kapcsán. Szóltak arról, hogy a terület természetvédelmi területen fekszik, ezért mi lesz az ott élő védett állatokkal, vagy hogyan hat majd mindez az ingatlanok értékére, illetve hogy miért ragaszkodnak ennyire ehhez a telephelyhez. A meghívott vendégek minden kérdésre igyekeztek kielégítő szakmai választ adni. A felszólalások többsége arra irányult, hogy mi ad garanciát arra, hogy a későbbiekben sem változtatják meg a technológiát, és nem kerül a településük határába szennyvíziszap, ami korábban is gondot okozott.

– A környezetvédelmi hatóság rendszeresen ellenőrzi majd a működést, ez komoly biztosíték. Ha kell, személyesen én fogok tenni az ügyért, ha nem megfelelő működést tapasztalunk – hangsúlyozta többször is Szalay Ferenc, a Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke.

Dr. Gyuricza Miklós polgármester kiemelte, hogy a telep magántulajdonban van, és a polgármesteri hivatal nem rendelkezik hatáskörrel az engedélyezés kérdésében. Megérti és osztja a lakosok aggodalmát, de az önkormányzat jogszerűen nem akadályozhatja meg egy olyan beruházás létrejöttét, amire az illetékes környezetvédelmi hatóság engedélyt ad. A hatósági engedélyben szereplő előírásokat garanciának kell tekinteniük.

A komposztálóügy tehát még mindig sokakat megmozgat, jelen állás szerint azonban elmondható, hogy kompromisszumos megoldás született, szennyvíziszapos technológiát nem alkalmaznak majd. A környezettudatos, növényi hulladékot komposztáló telep jövő nyáron kezdheti meg a működését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában