Szajol

2020.09.11. 11:30

Jubileumot ünnepelt az értéktár bizottság

Emlékezetessé tették a települési értéktár bizottság megalakításának ötödik évfordulóját, mely alkalomból négy emléktáblát helyeztek ki a településen. Az elsőt, mely a moziról „szól”, már tavaly leleplezték, a másik hármat az idei augusztus 20-i ünnephez kapcsolódóan helyezték el egy pályázat keretében. Ezek közül az egyik annak a malomnak állít emléket a Fő út és a Malom út kereszteződésében, melynek bontását 1965-ben rendelték el és 1967-ben végezték el. A Fő úton a következő tábla a korábbi szajoli kúriáknak állít emléket.

Rimóczi Ágnes

Emléktáblákat helyeztek ki

Forrás: Beküldött fotó

– Az emléktáblát ott helyezték el, ahol a valamikori Lippich-kúria bejárata lehetett. Sajnos a lebontott kúriákról nem találtunk hiteles fényképet – mondta el Kerékjártó Tibor. A települési értéktár bizottság elnöke beszámolt a negyedik tábláról is, ami a kántoriskolánál található.

– A tábla az azon a helyen 1938. június 5-én felállított, majd 1948-ban lebontott trianoni emlékműre emlékeztet, ami egyébként az ez év augusztus 20-i ünnepségre lett helyreállítva és felszentelve – tette hozzá.

Kerékjártó Tibor
Fotó: Beküldött fotó

A helyi értéktár bizottság a táblák kihelyezése mellett még sok máson is „dolgozik”, a közelmúltban összeállítottak Szajoli értékek címmel egy gyermekfoglalkoztató füzetet, valamint egy szajoli értékeket bemutató kiadványt. De lektorálás alatt van a Szajoli ízek, dalok kiadvány is.

– Az értéktár összeköti a múltat a jelennel, ezért folyamatosan várjuk a Szajol történelméhez kapcsolódó anyagokat, valamint az értéktárba érdemes javaslatokat is – hangsúlyozta Kerékjártó Tibor.

A bizottság elnöke elmondta, hogy tavaly év végén egy újabb különlegességgel bővült az értéktár „gyűjteménye”, hiszen épített környezet kategóriában felvették a település egyik színfoltját, a mesés aluljárót.

A minden évben újabb rajzokkal színesedő aluljáró olyan hétköznapi különlegesség, amelynek mindenki részese lehet: az is, aki készítette és az is, aki csak áthalad az aluljárón.

Közösségépítő jellege vitathatatlan. Egyedisége a lakosok összefogásában, lelkesedésében, tettrekészségében és közös munkájában rejlik. Mindenki sajátjának érezheti azt, s ezáltal jó érzéssel áthatva viheti hírét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában