JÁSZKUNSÁG

2019.11.09. 11:30

Megyénkbe is eljut az ingyen wifi

Internetezési lehetőséget biztosító pontokat építenek ki megyénk öt településén, valamint Cegléden.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A WiFi4EU kezdeményezés célja, hogy ingyenes wifi-hozzáférést biztosítson a polgárok számára nyilvános helyeken – parkokban, tereken, középületekben, könyvtárakban, egészségügyi központokban és múzeumokban.

Magyarországon összesen száznegyvenkét településén támogatják ezt a programot. Megyénkben Zagyvarékas, Kunszentmárton, Mezőtúr, Karcag és Jászárokszállás szerepel a kiválasztott települések között, ahogy a dél-pest megyei Cegléd is. Ezek az önkormányzatok wi-fi pontokat hozhatnak létre a közösségi élet forgalmas színterein.

Az ingyenes vezeték nélküli kapcsolat kiépítését a könyvtárakba, múzeumokba és közkedvelt parkokba tervezik megyénk településein. A mintegy tizenötezer euró értékű (körülbelül ötmillió forintnyi) utalványt a szerződéskötés után a telepítést végző cégeknél válthatják be. A tájékoztatás szerint a kiépített pontoknak három éven át ingyenesen és reklámmentesen kell üzemelnie.

Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármestere elmondta, a sikeres pályázatról egy hete értesítették az önkormányzatot. Az összeget utalvány formájában kapják meg, melyeket kijelölt cégeknél válthatnak fejlesztésre. A támogatással lehetőség van tíz wifipont kialakítására a településen. A képviselő-testület döntése alapján közterületeken és intézményekben építhető ki az ingyenes kapcsolódási pont. A testület szakmai értékelések alapján a közeljövőben dönt majd a pontos helyszínekről.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Jászárokszállás önkormányzata is sikeresen pályázott az Európai Bizottság által finanszírozott WiFi4EU kezdeményezés keretében, és szintén mintegy tizenötezer euró értékű utalványt kapott wifiberendezések telepítésére a város különböző pontjain. Olyan nyilvános helyekre kerülnek, ahol még nincs ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolat. Gergely Zoltán polgármester szerint a mindenki által térítésmentesen használható wifipont belépést jelent a huszonegyedik századba.

– Jelenleg tárgyalást folytatunk a kivitelezővel azokról a helyekről, melyeket vezeték nélküli internetelérhetőséggel látnánk el. Ezek között szerepelnek a városközpont közterületei, valamint a gyakran látogatott intézmények, így például a művelődési ház, a könyvtár és a polgármesteri hivatal. Komplex megoldásban gondolkozunk annak érdekében, hogy működőképes rendszert hozzunk létre. Felmérjük, hogy mi fér bele az elnyert közel ötmillió forintos pályázati támogatás keretébe, és ha szükséges, akkor önrésszel kiegészítjük azt – tájékoztatta hírportálunkat a polgármester.

Mezőtúr szintén a nyertes települések között van. Herczeg Zsolt polgármester elmondta, közterekre szánják az ingyenes wifilehetőséget.

– Két helyen fogjuk kihelyezni a padot, de egyelőre még nem született döntés a pontos helyszínekről – mondta. Hozzátette, hogy valószínűleg az egyik a Kossuth térre kerül majd.

A templomnál telepítenének internetpontot

– Korábban mi is érdeklődtünk a szabadtéri wifi kihelyezése iránt. Akkor még azt a szakértői tájékoztatást kaptuk, hogy ha valaki nem engedélyezett tevékenységre használja a kültéri internetet, akkor az üzemeltetőt, vagyis az önkormányzatot terheli felelősség – mondta el hírportálunknak Kőröstetétlen polgármestere. Pásztor Imre ezután arról beszélt, a mostani, uniós wificsatlakozásoknál már más a helyzet.

– Ugyancsak szakértőtől tudjuk, hogy ez esetben a közös rendszerre való belépést megelőzően az illetőnek néhány azonosító adatot kell megadnia, mely azért szükséges, hogy pontosan nyomon lehessen követni, ki csatlakozott fel – részletezte.

A falu első embere kiemelte, a közeljövőben az önkormányzat is telepítene wifipontot, melyet a templomnál építenének ki. Az internetelérhetőséget ezáltal a közeli szabadidőpark területén is biztosítanák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában