Galériával

2019.08.29. 13:59

Országos versenyt tartanak két nagykunsági városban

Embert próbáló feladatok várnak a versenyzőkre a XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedőn, mely hétfőn vette kezdetét Karcagon. Négy napon át összesen huszonkilenc hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltócsapat tagjai versengenek azért, hogy kiderüljön, szakmailag melyik az ország legrátermettebb egysége.

Czakó Nóra

A keddi versenynapon a füsttel is meg kellett küzdeniük a tűzoltóknak

Fotó: Szőke Péter/BM OKF

A megméretés a hivatásos tűzoltók számára az elméleti feladatlapok kitöltésével kezdődött Karcagon, valamint a hivatásos gépjárművezetők KRESZ-tesztjével.

Kedden a kunmadarasi volt szovjet katonai repülőtéren gyakorlati feladatokkal folytatódott a vetélkedő. A feladatok embert próbálóak voltak, és a hőség sem könnyítette meg a tűzoltók dolgát.

Az a húsz hivatásos tűzoltócsapat vetélkedett, melyek korábban a területi fordulókon kivívták az indulás jogát. Az első állomáson egy feltételezett baleseti szituációban kellett sérülteket menteniük az egységeknek.

Munkájukat nehezítette, hogy a sérülteket nem bábuk imitálták, hanem a Magyar Vöröskereszt területi szervezetének elmaszkírozott önkéntesei ültek be a roncsokba. Így teljesen élethű helyzetet teremtettek.

A kunmadarasi repülőtér betonján szimulált baleseteknél is helyt kell állniuk a verseny indulóinak. Kedden a hőség sem kímélte a lánglovagokat a munkavégzés közben
Fotó: Szőke Péter/BM OKF

A nemzetközi szakemberekből álló bírálóbizottság elsősorban a szabályos végrehajtást értékelte, amely nem veszélyeztethette a tűzoltók és a sérült testi épségét.

A második helyszínen egy körülbelül három méter mély medencéből kellett kimenteni egy eszméletlen, gerincsérült embert, míg a harmadik állomáson veszélyes anyag beazonosítása és favágás várt a tűzoltókra. A vetélkedő utolsó állomásán pedig egy égő épület adott munkát az egységeknek.

A keddi versenynapon a füsttel is meg kellett küzdeniük a tűzoltóknak
Fotó: Szőke Péter/BM OKF

A nem hivatásos tűzoltók számára is elkezdődött kedden a megméretés az elméleti feladatokkal. Szerdán már ők is feszítővágót és tömlőt ragadtak a kunmadarasi reptéren.

Mellettük a vezetéstechnikai pálya várt a hivatásos és nem hivatásos gépjárművezetőkre egyaránt. Csütörtök délelőtt, vagyis a verseny zárónapján, az egyéni versenyeken indulóknak sok más feladat mellett védőfelszerelésben, légzőkészüléket használva kell leküzdeniük egy labirintust, majd egy életnagyságú bábut kell felvinniük egy fémépítmény tetejére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában