Szolnok

2019.06.05. 11:30

Hagyjuk gyermekünknek, hogy önmaga legyen!

Babás-mamás körökben mozogva szinte mindig előkerül a nevelés és jó anyaság kérdése. Mindenki más-más elképzeléssel rendelkezik róluk, számos esetben a túlzott mennyiségű információ csak elbizonytalanítja a szülőket. Kissné Szekeres Ibolya pszichológus a Hild Viktor Városi Könyvtárban a Szolnok térségi Családi és Karrierpont szervezésében beszélgetős délelőttöt tartott a témában.

P. Pusztai Nóra

Egy anyukában örök kérdés, hogy jól csinálja-e a dolgát. A mai világban elég sok forrásból lehet tájékozódni a lehetőségekről, de általánosan elmondható, hogy az, aki foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, már mindenképpen jó anyának tarthatja magát – hangsúlyozta Kissné Szekeres Ibolya pszichológus a CSAK Pont által nemrég szervezett beszélgetős délelőttön. A szakember szerint viszont amikor az információ sokasága elbizonytalanítja a szülőket, inkább az ösztöneinkre kellene hallgatnunk a nevelést illetően.

– Ha szilárd értékrenddel rendelkezik a szülő, akkor a különböző információk kevésbé tudják eltéríteni, magabiztosabban tud szelektálni és kiválasztani azokat, melyek illeszkednek értékrendjébe.

– A mindennapok megszokott napirendje biztonságérzetet ad a gyermeknek, aki nemcsak elfogadja, de igényli is ezt a szabályrendszert – mondta a szakember.

– Mostanában gyakran kiabálok a gyerekeimmel, sokszor úgy érzem, mintha nem hallanának és nagyon tehetetlen vagyok – panaszkodott Kovács Lilla, egy kétgyermekes szolnoki anyuka.

A szakember szerint lehet kiabálni az apróságokkal, de ha elvonul a vihar, érdemes az érzéseinkről beszélni, ilyen módon tanítva meg gyermekünket arra, hogy hasonlóan hozzánk ő is próbálja kifejezni azt, amit érez.

Ugyanis így talán képesek leszünk felismerni és megvizsgálni azt az esetleges problémát, ami a rossz hangulatot okozta. Habár ez több időt vesz igénybe, de talán mégis érdemes így tennünk, mert ilyenkor csemeténk megtapasztalhatja, hogy ő is fontos és számít a véleménye.

Ha az ilyen beszélgetések rendszeressé válnak, akkor talán később is bátrabban és nyitottabban beszél majd velünk gyerkőcünk. Persze ezt a mindennapokban egy többgyermekes család esetén nagyon nehéz kivitelezni.

– Hibázni szabad, mert ez az élet velejárója. Döntéseink formálnak minket olyanná, amilyenek vagyunk – fűzte hozzá a pszichológus. Engedjük gyermekünknek megtapasztalni önmagát és a valóságot olyannak, amilyen, és ne akarjuk őt mindenáron átformálni. Fogadjuk el őt, és éreztessük vele, hogy olyannak jó, amilyen. Természetesen a családi értékek felé orientálódva, hiszen ezek adják létének alapját.

Kissné Szekeres Ibolya szerint a mai anyák sokkal tudatosabbak, és nagy odafigyeléssel készítik fel gyereküket a jövőre, mert sikeres embereket akarnak nevelni. Szerinte fontos figyelembe venni a Kohut-féle meggyőződést, miszerint a szülő „tükör”, aki visszatükrözi gyermekének tulajdonságait, így segítve őt egy reális önkép kialakításában. Mert csak az a gyermek képes egészséges érzelmi önértékelést és önbizalmat kialakítani, aki egyaránt megtapasztalja pozitív és negatív tulajdonságait.

Csak elég jó anya létezik

D. W. Winnicott angol gyermekorvos és pszichoanalitikus úgy gondolja, nincs tökéletes, csak „elég jó anya”, mert ő az, aki lehetővé teszi, hogy két világ nyíljon meg gyermeke számára: egyrészt az illúziók, a fantázia és a varázslat világa, másrészt pedig a való világ, mely bizony nem mindig elégíti ki vágyait.

Az „elég jó anya” megpróbálja az adott helyzetben legjobban tenni a dolgát, és ha ezt elfogadjuk és nem akarunk mindig a külső elvárásoknak megfelelni, akkor hatalmas terhet vehetünk le a vállunkról. Ezért ne érezzünk lelkiismeret-furdalást, amikor hibázunk, hiszen megpróbálunk önálló és magabiztos gyermeket nevelni, aki képes az érzéseiről beszélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában