Jászjákóhalma

2019.02.04. 10:34

Idén is megemlékeznek a száz éve elhunyt tudósról

Hegyfoky Kabos, aki szepesi cipszerként született a Magas-Tátra tövénél 1847-ben, 100 évvel ezelőtt, 1919. február 7-én halt meg Túrkevén a spanyolnáthajárványban.

Czakó Nóra

Családja nem tudta természettudományos pályán taníttatni a jó eszű gyereket, így papi pályára ment, melyet viszont remekül össze tudott egyeztetni a meteorológiával.

Jászjákóhalmán 1875–77 között volt káplán, de a megye több településéhez is kötődött: Tiszaszőlőshöz, Fegyvernekhez, majd Kunszentmártonhoz – itt kezdte a meteorológiai észlelést – és Túrkevéhez, ahol olyan magas szinten folytatta, hogy a történelmi Magyarország negyedik legjelentősebb észlelőhelyévé emelte a kis állomást.

Akkoriban még nagyon komoly szerepük volt az előrejelzés megszervezésében a meteorológiai megfigyelőknek. Több könyvet írt, ő fejtette meg a fagyosszentek okait. Jákóhalmán utca és emléktábla őrzi emlékét.

Február 7-én 10 órakor Fodor István Ferenc helytörténész – a tudós életének kutatója – emlékezik rá a plébánia falánál, a községi népdalkör „időjárásos” népdalokat ad elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában