KECSKEMÉT/SZOLNOK

2019.01.08. 13:48

Újabb nagyjavított „harci szekerek” érkeztek vissza Szolnokra (videó)

Tavaly szeptemberben négy, a napokban további négy felújított Mi-24-es harci helikopter érkezett vissza Oroszországból Magyarországra.

Mészáros Géza

Fotó: SNOJ PÉTER/HONVEDELEM.HU

Akkor egy An-124-100 Ruszlán típusú nehézteher-szállító gép hozta haza a nagyjavításon átesett forgószárnyasokat, ezúttal pedig egy Aviacon Zitotrans Il-76-os négyhajtóműves közepes teherszállító repülőgép gyomrában értek földet a kecskeméti repülőtéren, hogy onnan Szolnokra szállítsák őket.

A napokban újabb Mi-24-es helikopterek – összesen négy – tértek vissza az oroszországi nagyjavítást követően Magyarországra. Ezzel nyolcra nőtt azon forgószárnyasok száma, amelyek felújításáról és modernizálásáról a Magyar Honvédség korábban döntést hozott.

Négy egymást követőn napon, egy Il-76-os repülőgép gyomrában érkeztek Kecskemétre a Mi-24-es harci helikopterek. A már új festéssel (a korábbi terepszín helyett zöldes grafitszürke) rendelkező forgószárnyasok nagyjavítása nemrég fejeződött be Oroszországban.

Fotó: SNOJ PÉTER/HONVEDELEM.HU

A teljesen újraépített és korszerűsített gépek így még hét éven keresztül teljesíthetnek majd szolgálatot. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a huszonnégyeseket nehézteherszállítókra tették, és közúton kezdték meg átszállításukat az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra, ahol rövidesen újra teljes pompájukban emelkedhetnek a levegőbe.

A honvédség lejárt üzemidejű helikoptereinek felújításáról szóló pályázat 2017 október végén zárult, a szerződést – amelynek értéke csaknem hetvenmillió euró – november 8-án írták alá a beszerzési eljárás nyertesével, az AO Vertoljoti Rossziji céggel.

Fotó: SNOJ PÉTER/HONVEDELEM.HU

A dokumentum hat Mi-24P és ugyanennyi Mi-24V típusú helikopter komplex ipari nagyjavítását, továbbá kiegészítő műszaki szolgáltatásokat tartalmaz. 2017 november végén, december elején két részletben négy-négy Mi-24-es helikoptert szállítottak el a szolnoki bázisról, majd a kecskeméti katonai repülőtérről egy An-124-es nehézteher-szállító géppel Szentpétervárra.

A szerződés alapján a gépek nagyjavítását az átadástól számított tíz hónapon belül kellett végrehajtani, és ezután a gépek még legalább hét évig használhatók maradnak – számolt be a részletekről a Honvédelem.hu szakportál.

A Mi-24-es harci helikopter Magyarországon csaknem négy évtizedes múltra tekint vissza, üzemidejük lejártáig, 2013-ig repültek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában