jászkunság

2019.01.16. 11:29

A nagykörűi Rongyóka is nyert az országos pályázaton

Több megyebeli siker is született azon a pályázaton, melyet egy országos hetilap hirdetett meg karácsonyra. A szervezők olyan játékokat – vagy ezekről készült fényképeket – kértek, amelyeket az olvasók készítettek gyermekeiknek, unokáiknak, vagy gyermekként saját maguknak.

Rimóczi Ágnes

Rongyóka, a nagykörűi Szent Mária Magdolna Karitász Csoport első díjas pályaműve

Fotó: Beküldött fotó

Érkeztek is bőséggel a küldemények: a zsűrinek 25 pályázó csaknem 250 alkotásából kellett kiválasztani a legérdemesebbeket. Három kategóriában – játék a csomagban, játék a fényképen és gyermek kategória – díjazták a legkiválóbbakat.

A játék a csomagban kategóriában, mondhatjuk, taroltak a megyebeli kézművesek. Első díjjal jutalmazták ugyanis a nagykörűi Szent Mária Magdolna Karitász Csoport alkotását, a gyönyörű, nagyméretű, mívesen felöltöztetett textilbabát.

A Rongyóka névre keresztelt baba „el is mesélte” történetét a csoport levelében: „Minden porcikám a rongyoszsákból került ki. Még a testemet kitöltő gyapjút is szorgos kezek mosták ki és tépték meg.

Ha szépnek találnak, az azért van, mert az összes karitászos néni csinosított engem” – írja pályázati önéletrajzában a rongybaba, akinek táskáját csuhéból fonták, s ez is külön dicséretet érdemelt.

Rongyóka, a nagykörűi Szent Mária Magdolna Karitász Csoport első díjas pályaműve
Fotó: Beküldött fotó

„Olyan kislányhoz szeretnék kerülni, akinek nagy-nagy szüksége van az én puha, meleg szívecskémre. Egyébként sok testvérem van, kicsik, nagyok, varrottak és horgoltak, s vannak állatkák is. Ők a Szeretet Sátorban várakoznak a jókedvű adományozókra” – zárja sorait Rongyóka.

Az őt készítő csoport ugyanis elsősorban jótékony célokra készíti a Rongyókához hasonló vagy attól különböző babákat. A Szent Mária Magdolna Karitász Csoport különböző rendezvényeken mutatja be a játékokat, babákat, melyek legtöbbször adományért cserébe kerül új gazdájához.

A nagykörűi karitászos hölgyek süteménysütésben is ügyesek, a kezeik közül kikerült finomságokkal is hasonlóan jótékonykodnak.

Ezúttal azonban nyertek is az alkotásukkal. A Szent Mária Magdolna Karitász Csoport babáját – másik két pályázóval együtt – a Játék a csomagban elnevezésű kategóriában tehát első díjjal ismerte el a zsűri.

Második díjat kapott ebben a kategóriában Kürti Béláné Törökszentmiklósról, Molnár Ferencné szintén Nagykörűből és Huszárovics Antalné Jászszentandrásról. Kürti Béláné egyébiránt három különböző pályaművet – egy pálcikás babát, egy „mezei” bölcsőt babával és egy csuhélovacskát – küldött.

Molnár Ferencné a dobozába csutkababát, kotyogós pólyás babát (a pólyában száraz cseresznyemag, barackmag kotyog), angyalkát, dióhéj-bölcsőt, dióhéjból készült csattogót (egyszerű hangszert) rakott. Huszárovics Antalné, gyermekkori emlékeit felidézve, kukoricaszárból ökrös szekeret és hegedűt készített, de csutkababát is küldött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában