Séta az állatokért

3 órája

Csaholó, szőrös, nedves orrú társaság vonult Szolnok belvárosában – videóval, galériával

Kutyák és gazdáik lepték el Szolnok belvárosát, és mindezt öröm volt nézni – Séta az állatokért néven tartottak figyelemfelhívó kampányt a vármegyeszékhelyen.

Rózsa Róbert

Jázmin nem az a fajta, aki tőből leharapja a karom. Kicsi, fekete, imádja az egész család, és szerdán is nyugodtan bandukolt a szolnoki Szapáry út kellős közepén. „Hatalmas szíve van! Néha kicsit makacs, de hát ez jó pár emberre is igaz” – véli róla gazdája, Handzsur Istvánné. Jázmin ugyanis egy törpe tacskó, aki megszokott sétaútvonala helyett azért baktatott az – aznap délután a forgalom elől elzárt – úton, mert szerdán, a vármegyeszékhelyen tartotta meg Séta az állatokért nevű figyelemfelhívó kampányát a rendőrség. Jázmin és gazdája pedig nem volt egyedül a rendezvényen.

Séta az állatokért, kutyás séta, kutyák, Szolnok, rendőrség, figyelemfelhívás, felelős állattartás, láthatóság
Séta az állatokért Szolnokon: négylábúak és gazdáik vonultak a vármegyeszékhelyen
Fotó: Nagy Balázs

Ilyen volt a Séta az állatokért Szolnokon

Arra ugyanis sokan eljöttek, a rendezvény kezdetére csaholó, nedves orrú, szőrös társasággal, és gazdáikkal telt meg a Kossuth tér. És persze semelyik másik négylábú sem volt az a „harapós” fajta, a csapat rendben, vidáman vonult át a főtérről a Tiszai hajósok terére.

Köztük volt Auksz Ágnes és kutyája, Kelta, a nyolcéves spániel is.

A felelős állattartásra hívja fel a figyelmet, és a jó ügyért szívesen eljöttünk

– mondta hírportálunknak Ágnes arról, miért vettek részt a Séta az állatokért figyelemfelhíváson. Ágnesnek gyerekkora óta van kutyája, és úgy látja, a kutyatartásnak csak pozitív oldala van.

– A kutyák kedves, szerető és szerethető élőlények. Máshogy „beszélnek”, más fajhoz tartoznak, de nekik is jár a minőségi élet – fejtette ki. Tennivaló viszont lenne szerinte e téren. Mint mondta, sajnos sok az állatkínzás, és sokan nem úgy foglalkoznak állataikkal, ahogy kellene.

A láthatóságra is felhívták a figyelmet

Utóbbi megelőzése nagyon fontos a rendőrség számára is. Mint a Vojter-Szabó Zita alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a rendezvényen elmondta, ennek oktatására már fiatal korban figyelni kell. A rendőrség ezért is tart a témában rendre előadásokat a térség iskoláiban.

A Séta az állatokért rendezvény másik célja pedig a közlekedésbiztonság javítása volt.

– Október 4-e az állatok világnapja, ehhez kapcsolódva szerveztük meg a kutyás sétát. A láthatóságra szeretnénk felhívni a figyelmet, közlekedésbiztonsági szempontból lényeges, hogy a kutyasétáltatók és állataik is láthatóak legyenek – sorolta az alezredes hozzátéve, az ügyben van egy friss, sajnálatos eset is. Kedden, a szolnoki Thököly úton egy kislányt és a kutyáját ütötték el, és noha a 11 éves leányzó kisebb sérüléssel megúszta a balesetet, kutyája elpusztult.

A rendőrök ezért is osztottak láthatósági eszközöket a rendezvényen, és ezért kértek arra mindenkit: a séta alatt viseljenek láthatósági mellényt.

Kutyás bemutatót is tartottak

A rendezvényen egyébként nem csak civilek, de a helyi kutyaiskolák is részt vettek. Így a legképzettebb ebek és gazdáik – egy bemutató keretében – azt is bizonyíthatták: kellő kitartással és sok gyakorlással az összetett parancsok sem okoznak gondot négylábú társaiknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában