Esős statisztika

3 órája

Minket sem kímélt Borisz, csapadékos volt a szeptember a Jászkunságban

Az átlagosnál melegebb, és csapadékos volt a szeptember a Jászkunságban. Borisz ciklon a térségünket is megáztatta, volt csapadék bőven.

Rimóczi Ágnes

A szeptember eleje még a nyarat idézte, szinte forróak voltak a hónap első napjai. Hónap végére aztán egészen hideg lett. Borisz ciklonnak köszönhetően esőből sem volt hiány, meglehetősen csapadékos volt a szeptember.

csapadék Jászkunság
Borisz ciklonnak köszönhetően meglehetősen csapadékos volt a szeptember 
Forrás: MW archív

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság másfél megyényi működési területére - a kiemelt mérőállomások adatai alapján - szeptemberben átlagban 78,6 milliméter csapadék hullott, ami 34 milliméterrel több a sokéves kilencedik havi területi átlagnál.

Borisz csapadékos napokat hozott

– A legtöbb esőt Jászberényben (122 milliméter), a legkevesebbet pedig Kiskörén (60,5 milliméter) mértük. A hónap első nyolc napja csapadék nélkül telt el, majd a Közép-Európában súlyos árvizeket előidéző Borisz ciklon térségünket is megáztatta, négy nap alatt 31,0 és 74,8 milliméter közötti mennyiség esett az igazgatóság területén. 

A legtöbbet a Jászságban, a legkevesebbet pedig Karcag térségében észlelték.

Aztán 9-10 napos száraz periódust követően 28-án ismét jelentős esőzéseknek lehettünk tanúi – részletezte a csapadékadatokat Laczi Zoltán.

Az igazgatóság sajtóreferense hozzátette: ennek ellenére 2024 eddig eltelt kilenc hónapjának csapadékösszege a Kötivízig területi átlagában 325,7 milliméter, ami 82,1 milliméterrel marad el a sokéves 1-9. havi értéktől.

Mi a helyzet a hőmérséklettel?

A Jászkunság székhelyén 2024 szeptemberében 18,7 Celsius fokos havi középhőmérsékletet jegyeztek fel az illetékesek, ami 2,3 fokkal haladja meg a sokéves kilencedik havi átlagértéket.

– A hónap első dekádja még a nyarat idézte, amikor a csúcshőmérséklet hét napon keresztül meghaladta a 30 fokot. A legmelegebbet, 35,1 fokot 3-án, míg a leghűvösebbet, 5,2 fokot 30-án észleltük – számolt be Laczi Zoltán. Hozzátette: A szeptemberi napfénytartam 177,6 óra volt Szolnokon.

A 2024 szeptemberében lehullott csapadék mennyisége a Kötivízig kiemelt mérőállomásain (milliméter)
Kisköre60,5
Jászkisér95,1
Tiszasüly86,6
Jászberény122,0
Karcag69,9
Kisújszállás71,7
Kunhegyes67,4
Mezőtúr70,4
Kunszentmárton74,6
Törtel74,3
Szolnok72,8

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában