Ártatlannak vallja magát

2024.06.27. 06:55

Épp az ablakon dobálta ki a drogot a miklósi díler, amikor váratlan dolog történt az utcán

Egy törökszentmiklósi drogdíler büntetőügyében hozott ítéletet a Szolnoki Törvényszék a minap. A férfi annak idején megpróbálta elkerülni a felelősségre vonást, amikor szorult helyzetbe került, elkezdte kidobálni az ablakon a kábítószert.

Mészáros Géza

Törökszentmiklós egyik városrészéből 2016 januárjában másfél nap alatt hat fiatalt – köztük két várandós nőt – vittek kórházba eszméletlen állapotban kábítószer-fogyasztás miatt Törökszentmiklósról. A pszichoaktív anyag miatt a csecsemőket császármetszéssel segítették a világra.

A törökszentmiklósi herbálelosztót a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai kísérik be a Szolnoki Törvényszék 53-as számú tárgyalótermébe 2024. június 25-én
Fotó: Mészáros Géza

Egy évvel később, 2017 februárjában újabb három fiatalembert szállítottak súlyos állapotban kórházba új pszichoaktív-szer használata miatt a törökszentmiklósi Téglagyári és a Kossuth Lajos utak, valamint a Szivárvány, a Nap és a Hold utcák által behatárolt területről. A rendőrség folyamatosan nyomozott az ügyben.

Tíz év feletti fegyházbüntetések várhatóak

A Szolnoki Törvényszéken 2019 júniusában elsőfokú ítélet született egy drogkereskedő büntetőügyében. A 39 éves törökszentmiklósi férfi, bizonyítottan 2012 és 2017 között a házában évekig árult kábítószert. Termékpalettáján egyebek mellett Pentendron hatóanyag-tartalmú drogok, valamint különböző erősségű új pszichoaktív anyagok is szerepeltek. Tizenegy év fegyházat kapott.

Most kedden, 2024. június 25-én egy újabb drogkereskedőt ítélt el első fokon a Szolnoki Törvényszék. A Nap utcában élő férfit 2021. augusztus 23-án vették őrizetbe a rendőrök. Úgy került a hatóságok látószögébe, hogy az egyik kiskorú ügyfelének, egy kiskorú fiúnak a szülei értesítették a rendőrséget. Elmondták, hogy gyermekük már mindent elhordott otthonról, például az anyuka cipőjét, az apuka szerszámgépeit, kerékpárt, egyéb értékeket, csak azért, hogy kábítószerre váltsa azokat.

A rendőrök kivonultak a Nap utcai házhoz, ahol rajtaütöttek a vélt drogkereskedőn. Mint kiderült, a díler tevékenysége a környéken köztudott volt. A háza előtt sorban álltak a fogyasztók, akik a szegények drogját, az általuk megfizethetetlen természetes szer, a marihuána helyett annak mesterségesen előállított változatát, az olcsó, pakkonként ötszáz forintért árult herbált vásárolták meg tőle.

A herbál a szintetikus kannabinoidokat tartalmazó kábítószerek köznyelvi, elterjedt gyűjtőneve.

Egy, papírzsebkendőbe, vagy wc-papírkockába csavart kristálypor-pakkot, amelyből, a cigarettadohányba keverve, naponta akár 15-20 szálra való adagot is elszívhattak. 

Most június 25-én lezárult a férfi büntetőügyében indított bizonyítási eljárás. Az ügyészség a perbeszédben felsorolta a férfi ellen felhozott vádakat, a tanúk beszámolóját, akik egytől egyig kábítószer-fogyasztók, a vádlott ügyfelei voltak. A védelem szerint kétséget kizáróan nem megállapítható védence bűnössége. A vádlott –, aki a bíróság előtt nem, csupán a nyomozati szakaszban tett vallomást – nem ismeri be bűnösségét, tagadja az ellene felhozott vádakat – ártatlannak állítja be magát. Annak ellenére, hogy a rendőrségi razzia közben a háza ablakából dobálta ki az udvarra a pakkokat, s hogy megtalálták nála a kristályporos mérleget, illetve jelentős mennyiségű készpénzt az állandóan magánál hordott „hasitasijában”.

Még várni kell a jogerős büntetésre, de elérkezik

Dr. Hernádi Ildikó bírónő kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 12 év fegyházbüntetést szabott ki a vádlottra. Az ügyész 3 nap gondolkodási idő kért a döntés megítélésére, míg a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentett be fellebbezést. A döntés így még nem jogerős, azt a határozatot másod fokon a Szegedi Ítélőtábla fogja meghozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában