Zárlat

2024.06.29. 19:50

Fertőzés pusztított rákóczifalvai és szolnoki méhészetekben, rendkívüli intézkedéseket tettek

Fertőző megbetegedés jelent meg néhány méhészetben Rákóczifalván és Szolnokon. A betegség nagyon sok méhcsaládot érintett, az illetékes hatóság a kötelező intézkedések mellett zárlatot rendelt el.

Rimóczi Ágnes

A méhek költését (fiasítását) támadja meg és nagyszámú elhullást, nagy gazdasági kárt okoz az a fertőzés, mely Rákóczifalván és Szolnokon található méhészetekben „ütötte fel a fejét” a közelmúltban. Az úgynevezett nyúlós költésrothatást, bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző megbetegedést a Paenibacillus larvae nevű baktérium okozza.

méhészet
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Három méhészetben sok méhcsaládot érint a fertőzés

– A kitörés három termelőt és összesen 168 méhcsaládot érintett – közölték a témával kapcsolatban a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Főispáni Kabinetének illetékesei. Ahogy a részletekről beszámoltak: a megbetegedés gyanújának felmerülése után azonnali mintavételek történtek az érintett állományokban. 

– A megbetegedés laboratóriumi vizsgálatokkal történő megerősítése után a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal illetékes osztálya helyi és települési zárlatot rendelt el a fertőzött terület öt kilométeres sugarú körében. Ezt egyébként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatosan frissülő információs oldalán figyelemmel kísérhetik a termelők  – hangsúlyozták. 

Információink szerint a beteg méhcsaládokat megsemmisítették.

A szakemberek hozzátették: a megbetegedés terjedésének megakadályozására a méhészek tudásának naprakészen tartása, a méhállományok jó gazda gondosságával történő kezelése, a méhegészségügyi felelőssel való folyamatos kapcsolattartás és a megbetegedés pontos ismerete szükséges.

A kórokozó gyorsan terjedhet

– Fontos tudni, hogy a kórokozó spórásodik, emiatt nagy ellenálló képességre tesz szert a hőhatások, a kiszáradás és egyes fertőtlenítő szerekkel szemben. Elsősorban fertőzött mézzel terjed, de az úgynevezett ragályfogó tárgyakról sem szabad megfeledkezni, úgy mint: kaptárvas, a méhész (keze), a méhészruha vagy a cipő. Fontos, hogy figyelemmel kísérjék a fentebb is említett honlapon a kitöréseket – hívták fel a figyelmet a kormányhivatal illetékesei.
Megtudtuk továbbá: a kitörések öt kilométeres körzetében a méhegészségügyi felelősök a hatóságot tájékoztatva, vele együtt dolgozva, ellenőrzik a méhészeteket, gyanú esetén további mintavétel és korlátozások lépnek érvénybe, melyekről minden esetben tájékoztatást nyújtanak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában