Európai Ifjúsági Víz Parlament

3 órája

Szolnokra látogattak a globális vízgazdálkodás ifjú diplomatái – galériával és videóval

Az „Európai Ifjúsági Víz Parlament” (EYPW) ezen a héten Szolnokon ülésezik.

Mészáros Géza

A rendezvény fővédnöke Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki hétfőn a magyar Országház felső házában fogadta a nemzetközi társaságot.

Európai Ifjúsági Víz Parlament Szolnokon
Európai Ifjúsági Víz Parlament tagjai kedden Szolnokon, a Millérnél jártak, ahol a vízügyi múzeumot és az árvízvédelmi gyakorlópályát is megtekintették
Fotó: Mészáros Géza

A küldöttség kedden Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe, illetve Szolnokra utazott, hogy tájékozódjon a térség vízügyi helyzetéről. Tanulmányúton jártak a Tisza-tónál, a Fokurú-pusztai árvízvédelmi töltésnél, valamint Szolnokon, a milléri vízügyi múzeumot és a Közép-Európában egyedülálló Karcagi Gábor Árvízvédelmi Gyakorlópályát is megtekintették.

Harsányi Gábor, a szolnoki székhelyű házigazda Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese érdeklődésünkre kedden elmondta, hogy az „Európai Ifjúsági Víz Parlament” a tizenhatodik, Magyarországra erre a hétre kihelyezett ülését a „Víz és a biológiai sokféleség” témájának szenteli. A rendezvény lehetőséget biztosít a klímaváltozás vízgazdálkodásra gyakorolt hatásainak bemutatására, az ökoszisztéma-szolgáltatások számbavételére, megoldási javaslatok kidolgozására, valamint azok ismertetésére a kelet-, közép- és nyugat-európai fiatal résztvevők számára.

Európai Ifjúsági Víz Parlament Szolnokon
A szolnoki vízügyi múzeumban a korabeli műszaki megoldásokkal ismerkedett a küldöttség
Fotó: Mészáros Géza

A műszaki igazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a küldöttség tagjainak a héten zajló ülés jó lehetőség a jelentős magyar vízügyi tapasztalatok és eljárások bemutatására és átadására, különös tekintettel a síkvidéki vízgazdálkodás jellegzetességeire.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában