Mezőgazdaság

2024.07.20. 15:25

Ontja a kiváló minőségű kukoricát a jászkun föld, de a termésátlag miatt még lehet izgulni

Jó minőségű, ugyanakkor közepes mennyiségű kukoricatermés várható idén a Jászkunságban. Hogy utóbbi végül hogyan alakul, az nagyban függ a következő napok időjárásától.

Rózsa Róbert

A Rigó András kezében lévő kukoricacső hatalmas és gyönyörű. Mintha vonalzóval tervezték volna, szemei pedig szép teltek. A tő, amiről lecsavarta, ugyancsak tetszetős, nagyjából két és fél méter magasra nőtt, és két csövet is adott – csakúgy, mint a többi a Szolnok mellett fekvő kukoricaföldjükön.

kukorica, termés, Jászkunság
Alakulóban a kukoricatermés Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Rigó András mutatja a Szolnok melletti földjükön termett tengerit
Fotó: Mészáros János

– Hogy értsd, tavaly idáig ért – mutat térdmagasságba a fiatal gazdálkodó, jelezve, az előző évi termést jócskán lekörözi az idei.

A forróságot és a viharokat kell megúszni

Ő édesapjával együtt 50 hektáron termeszt kukoricát, amelyet Törtelre adnak el takarmánynak. Idén hektáronként 100-120 mázsa termésátlagra számítanak, ami jónak mondható. És mivel gyorsan nőtt, a gyomot is könnyen „tudták benne fogni”.

Meglátása szerint a növények idén a szokásoshoz képest nagyjából két héttel előrébb járnak a fejlődésben. És idáig az időjárás is kedvező volt.

– Csak szél és jég ne legyen – tette hozzá.

kukorica, termés, Jászkunság
Kiváló minőségű kukoricát terem a jászkun föld
Fotó: Mészáros János

A jelenleginél enyhébb időre lett volna szükség a Tiszasülyön gazdálkodó Egyed Zsolt szerint. Ő 31 hektáron termeszt pattogatni való kukoricát, 13 hektáron pedig takarmánynak valót. Mint hírportálunknak elmondta, ez a forróság már kedvezőtlen a kukoricatermésnek, 25-28 fokos hőmérséklet bőven elegendő lett volna.

Így már csavarodik a levele. Lehetnek még meglepetések

– fogalmazott Egyed Zsolt, aki szerint jó, ha a közepesnek számító négy tonnát eléri majd a termés. Hozzátette, a hektikus időjárás szintén árt a hozamnak.

Minőségi a jászkunsági kukorica

– Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében nagy hagyományai vannak a kukoricatermesztésnek, és a terület alkalmas is a kukorica termesztésére. Azonban az éghajlatváltozás miatt az elmúlt években válságos állapotba került a kukoricatermesztés megyénkben – fejtette ki hírportálunknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke. Hubai Imre Csaba elmondta, elsősorban öntözött körülmények között lehet eredményesen kukoricát termeszteni, a Jászkunságban pedig ez évben 45 ezer hektáron vetettek tengerit, amelynek jelentős részét állattenyésztésben, valamint exportra értékesítenek.

– Az eddig eltelt időszakban a változékony időjárás ellenére a kukorica kikelt, állapota jónak mondható. Most már kizárólag az időjáráson múlik, milyen eredményeket várhatnak a gazdatársak – összegzett az elnök, hozzátéve, a jelenlegi tőállomány, fejlettség, tápanyag-ellátottság és az időjárás alapján közepes termésre van kilátás.

Hogy ez pontosan mit jelent, azt az éghajlati tényezők miatt egyelőre csak megsaccolni lehet, mivel térségenként nagyok az eltérések. Sőt, a megyei elnök szerint sok helyen már aszálykárra utaló jeleket is tapasztalnak.

Becslése szerint a termésátlag három és kilenc tonna között várható, ám ha a következő időben 50-70 mm csapadékot kapnának a kukoricával vetett földek, akkor mintegy 50-55 mázsás termésátlag is lehetne.

Hubai Imre Csaba kiemelte azt is, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a kukorica beltartalmi értéke magasan meghaladja a környező megyékét, ezért bár közepes mennyiségű, de kiváló minőségű kukoricát tudunk termelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!