Jászkunság

2017.09.01. 07:05

Bizarr felmérés: tablettel már hétévesen?

Kés, villa, olló gyerek kezébe nem való – tartja a mondás, az okostelefonnal, tablettel és laptoppal azonban már más a helyzet. Egy friss felmérésből ugyanis az derült ki, hogy minden harmadik magyar már akár hétéves kortól saját digitális eszközöket adna a gyerekek kezébe.

Sok gyermek már az első osztályt saját tablettel kezdi. Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A felmérés szerint minden harmadik válaszadó elfogadhatónak tartja, hogy már a hétéveseknek is legyen saját okostelefonja, tablete vagy számítógépe, de ezzel együtt a többség mégis úgy gondolja, hogy inkább 13–15 éves kor között vásárolna először efféle digitális eszközöket a fiataloknak.

Sokan tehát már az első osztályt saját tablettel kezdik, ugyanis a megkérdezett szülők negyven százaléka 7 és 12 éves kor között leginkább tabletet vásárolna a gyerekének, ha digitális eszközökről van szó. Nagyjából ez a helyzet megyénkben is.

A szülők többsége korlátozza valahogy a 14 évesnél fiatalabb gyermekük otthoni digitáliseszköz- és internethasználatát. Ez sokszor jelszavas védelmet, szülői felügyeletet vagy különböző szűrőprogramokat jelent, de legtöbbször gyakorlatiasabb feltételekhez kötik a használatot.

A szülők 43 százaléka szerint például gyermekük csak akkor használhat digitális eszközöket, ha már készen van a leckével vagy a tanuláshoz van szüksége rá.

Továbbá tízből négy szülő, akinek 14 évnél fiatalabb gyermeke van, napi legfeljebb három órában maximalizálja azt az időt, amit okostelefon, tablet vagy számítógép nyomkodásával tölthet el a gyermeke. Ezzel a Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek többsége is egyetért.

2017-ben már az internetbiztonság sem elhanyagolható dolog, a többség, 53 százalék pedig úgy véli, hogy a legjobb taktika a figyelemfelhívásra, ha elbeszélgetünk a gyerekekkel a témában, vagy ha a gép előtt ülve megmutatjuk, hogy mire kell figyelni.

Érdekes, hogy azoknak, akiknek még nincs gyereke, közel kétszer olyan hatékonynak (29 százalék) tartják az oktatóvideókat, mint azok, akiknek már van (17 százalék).

A kutatás azonban arra is rámutatott, hogy néhányan úgy gondolják, nem tudnak mit kezdeni ezzel a feladattal, és kizárólag az iskolára hárítanák a probléma megoldását. Pozitív eredmény, hogy szűkebb hazánkban az országos átlagnál is többen beszélgetnének el a gyerekekkel az internet veszélyeiről.

Az iskolai mobilozás a válaszadók háromnegyede szerint problémát jelent, akárcsak az, ha már az általános iskolások is használják a közösségi oldalakat, vagy ha mesevideóval kötjük le a kisgyerekeket a családi ebédek vagy vacsorák alatt.

Utóbbiról például a szülőknek csupán tizenöt százaléka gondolja, hogy jó ötlet, nem meglepő viszont, hogy az egyedülállók majdnem 40 százaléka viszont egész jó tippnek tartja.

Sok gyermek már az első osztályt saját tablettel kezdi. Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

A digitalizáció azonban mégsem mindenki szerint ördögtől való, a közhiedelemmel ellentétben ugyanis a kézírás eltűnését például a megkérdezetteknek csupán öt százaléka jósolja a jövőben, és minden harmadik válaszadó annak is örülne, ha a gyermeke egyszer saját YouTube-csatornát indítana.

A megyénkben élőknek viszont csak alig ötöde YouTube-csatorna-párti.

Fontos a tudatos használat

– Azt gondolom, hogy komoly dilemma egy 6–14 éves korú gyermeket nevelő szülőnek, hogy milyen szinten támogassa a digitális eszközök használatát – vélekedik a témáról Szarvák Tibor szociológus.

– Hogy mikor vegyük meg neki az első mobiltelefont vagy mikor engedjük regisztrálni a Facebookra. Mert ha nem veszünk neki mobilt, tabletet vagy nem engedjük használni a közösségi oldalt, kirekesztve érezheti magát a gyermek az osztályközösségből is.

– Ennél a korosztálynál ugyanis nagyon korai használat figyelhető meg. Így a szülőnek azt kell mérlegelnie, hogy mivel tesz jót a gyermeknek. Véleményem szerint az alsó tagozatban még inkább a mozgás, a beszélgetés világát kellene erősíteni, viszont jó, ha van ilyen eszköz.

– Nagyon fontos azonban a tudatos használat, melyre a szülőnek kell odafigyelnie, és beszélgetni róla a gyermekkel – tette hozzá a szakember.

Czakó Nóra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!