Bulvár

2009.03.19. 07:27

Eltévesztette az ORFK, kihez is fellebbezhetne az autós?

A szolnoki Bajári Pált autójával a kiszombori határátkelőnél fotózta le egy rendőrségi traffipax még tavaly tavasszal. Ez alapján 130 ezer forintra büntették. A határozat ellen nem tudott fellebezni, mert az illetékes rendőrkapitányság nem őrizte meg a sebességmérést végző rendőrautó GPS-koordinátáit, s azt sem tudták elsőre helyesen megmondani, Bajári Pál kinél is fellebbezhetne.

Gelei József

Bajári Pál 57 éves szolnoki vállalkozó. Járja az országot, éjjel-nappal úton van. Harminchárom éve vezet, ám még soha nem büntették meg közlekedési szabálysértésért. Most azonban egy 130 ezer forintos bírság miatt éppen bírósági tárgyalásra, illetve az azt követő jogerős végzésre vár.
[caption id="" align="alignright" width="250"] Bajári Pál mindent megtett az ügy érdekében.
[/caption]
— Kálváriám tavaly május 15-én délután kezdődött — elevenítette fel az eseményeket szerkesztőségünkben Bajári Pál. — Öntözőberendezésekkel foglalkozom és Csongrád megyébe szólított a munka. A rendőrség jó két héttel később levélben értesített, hogy aznap 14 óra 14 perckor, a kiszombori határátkelő helynél túl gyorsan haladtam az autómmal, a megengedett 20 km/órás sebesség több mint duplájával, 47 km/órával. Határozatukhoz azonban semmiféle bizonyítékot nem mellékeltek.

Természetesen telefonon azonnal felvettem a kapcsolatot az illetékes hatósággal és kértem, hogy küldjék el számomra a felvételeket, mert így fellebbezni sem tudok. Mindezt levélben kétszer is megerősítettem, ám egészen július 17-ig(!) semmiféle reagálást nem kaptam. Akkor juttattak el hozzám öt olyan fényképmásolatot, amelyek akár az én lakhelyemen is készülhettek volna. Semmiféle korlátozást jelző tábla, semmiféle épület vagy beazonosítható tárgy nem látszott rajta, így nem fogadtam el, hogy ez alapján akarnak felelősségre vonni. Mivel egyébként is Szeged környékén volt munkám, éltem a lehetőséggel és bementem a kapitányságra megnézni az eredeti fotókat, illetve a traffipax által készített 5 másodperces(!) videófelvételt.

— A filmfelvétel alapján bebizonyosodott, hogy valóban gyorsan haladt?

— Az valóban bebizonyosodott, hogy 47 km/órás sebességgel haladtam egy úton, ám az továbbra sem, hogy ezzel szabályt szegtem volna, hiszen semmiféle korlátozó tábla nem volt látható. Ekkor kértem az ügyintézőt, Bánfi Balázs főhadnagyot, hogy adja meg nekem a járőrautó GPS koordinátáit, hiszen ez alapján el lehet dönteni a felvételek pontos helyét. Úgy voltam vele, ha már Szegeden járok, semmibe nem kerül, hogy kimenjek a helyszínre és meggyőződjek róla, valóban szabálytalankodtam és jogosan büntetnek meg. Tizenkét évig repülőgépek és helikopterek GPS-vel foglalkoztam, javítottam, így ismerem a működési elvét, tisztában vagyok vele, mennyire pontosan működnek. Tudja mi volt a kérésemre a válasz? A GPS koordinátákat nem tudják megadni, mondván  már letörölték! Az ügy jogerős lezárása előtt! Na ekkor döntöttem el, igaz, hogy nem nekem kellene a saját pénzem az ártatlanságomat bebizonyítani, hanem a rendőrségnek a bűnösségem, mégis befizetem a fellebbezési díjat.

— Jól érzem, hogy ezzel még mindig nincs vége az ügynek?

— Jól. Bő egy hónap múlva az Országos Rendőr-főkapitányságtól kaptam egy végzést, miszerint érdemi vizsgálat nélkül lezárták az ügyemet, ugyanis a fellebbezésem határidőn túl készült, így nem áll módjukba figyelembe venni az abban leírtak. Hogy ők nem bizonyítottak semmit, hogy az ő levelükre vártam hónapokig, arról nem szól a fáma. Fizessem be a 130 ezer forintot, illetve ha továbbra sem értek egyet a büntetéssel, az igazságügyi és rendészeti miniszternél fellebbezhetek. Természetesen nem értettem egyet és elküldtem levelemet dr. Draskovics Tibornak.

— A miniszter elfogadta a reklamálását?

— Szerintem meg se kapta a levelemet, pedig ajánlott küldeményként adtam postára. Az időpontokra is érdemes figyelni: októberi fellebbezésemre december 23-i keltezéssel, 2009. február 4-én kaptam választ, mely újabb végzést tartalmazott. Ebben az állt, tévesen tájékoztattak szeptemberben, hogy az igazságügyi és rendészeti miniszternél reklamálhatok, s most javítják hibájukat. Ha továbbra sem értek egyet korábbi 130 ezer forintos büntetésükkel, a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Bírósághoz fordulhatok. Itt tartunk most. Várom a szolnoki tárgyalás időpontját. Több, mint négy hónapnak kellett eltelnie, hogy észervegyék saját hibájukat? És én nem tartottam be a fellebbezési határidőt? Ez képtelenség. Kíváncsian várom, milyen bizonyítékot tud a rendőrség ezek után felmutatni a bíróság előtt. Mert azt azért nagyon remélem, hogy egyszerű bemondásra nem fogadja el a testület a bűnösségemet.

Szolnokon két évig megőrzik a koordinátákat

Hihetetlenül hangzik, hogy a rendőrség hamarabb letörli a GPS-koordinátákat vagy megsemmisíti a telepítési naplót, minthogy egy ügy lezárulna.
— Szabálysértési ügy esetében két évig tároljuk az adatokat — felelt érdeklődésünkre Molnár Miklós ezredes, a Jász-Nagykun Szolnok megyei rendőrfőkapitány-helyettes. — Közigazgatási eljárás esetén mindig megküldjük az illetékes hatóságnak a telepítési naplót, melynek másolatát két évig megőrizzük.

Kinek az igazát bizonyítják a hivatalos levelek?

2008. 06. 04: Határozat közigazgatási bírság kiszabásáról: A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon a hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárás keretében Bajári Pált az általa üzemeltett gépjárművel elkövetett, a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok megsértése miatt 130.000 forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezem. ... Az eljárás meginditásáról szóló előzetes értesítét az ügy egyszerű megítélésére és a tényállás előzetes tisztázását nem igénylő, a határozat azonnali meghozatalát lehetővé tevő jellegére tekintettel mellőzöm. (dr. Lukács János r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány)
2008. 07. 14: Június 20-án vettem kézhez határozatukat közigazgatási bírság kiszabásáról. A kézhezvétel napján, majd június 23-án telefonon érdeklődtem és kértem, hogy a sebesség túllépés tényét alátámasztó felvételeket részemre megküldeni szíveskedjenek. ... Levelemre a mai napig nem kaptam választ, ezért kérem, hogy a számomra előírt határidők betarthatósága miatt a felvételeket 8 napon belül részemre megküldeni szíveskedjenek. (Bajári Pál)

2008. 07. 17: Mellékelten megküldöm az Ön által kért, Kiszombor Határátkelőhely előtt 2008. 05. 15-én rögzítésre került 5 db fényképfelvétel másolatát. Tájékoztatom, a mellékelt fénymásolat minősége az eredeti képi rögzítéstől eltér.  A szabályszegésről készült eredeti felvételeket személyesen megtekintheti. (dr. Lukács János r. dandártábornok, megyei rendőrkapitány)

2008. 08. 01: Ezen a napon Bajári Pál megtekintette a szabályszegéssel kapcsolatos felvételeket. (Bánfi Balázs r. fhdgy.)

2008. 08. 04: Tisztelt főkapitány úr! ... a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság által készített videófelvételt (5 másodperc!) 2008. 08. 01-én megnéztem és továbbra sem látom bizonyítottnak a szabályszegés tényét, a felvétel közúton bárhol készülhetett. Kérem indokaim alapján a határozatot felülvizsgálni és a kiszabott közigazgatási bírságot elengedni szíveskedjen. A fellebbezéshez szükséges 5.200 forint illetéket jelen levelemen leróttam. (Bajári Pál)

2008. 09. 11: Végzés: ... mivel az előterjesztett fellebbezést az ügyfél a rendlkezésre álló határidőn túl terjesztette elő, ezért érdemi vizsgálat nélkül elutasítom. A végzés ellen, annak közlésétől számított 15 napon belül az Igazságügyi és Rendészeti Miniszternek címzett, de hatóságomnál előterjesztett fellebbezésnek van helye. (ORFK, dr. Komáromi Endre rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos

2008. 10. 30: Tisztelt Igazságügyi és Rendészeti Miniszter úr! Október 16-án vettem kézhez az elutasító végzést, mely ellen fellebbezést szeretnék benyújtani. ... 2008. 08. 01-én megnéztem az eredeti videófelvételt. Közöltem az ügyintézővel, hogy a felvételekből itt sem derül ki számomra a szabálysértés ténye, hiszen semmi nem látszik a felvételeken. Kértem a járőrautó GPS koordinátáit, hisz ez alapján el lehetett volna dönteni a felvételek pontos helyét. A GPS koordinátákat nem tudták részemre megadni, mondván már törölték. E tortúrák után adtam be a fellebbezést, ... a határozatban vázolt szabálysértést nem követtem el. Sajnálatos dolog, hogy a magyar demokráciában az állampolgár az igazát pénzért válthatja meg, alanyi jogon nem biztosítják számára a lehetőséget. (Bajári Pál)

2008. 12. 23:
Végzés: Bajári Pállal szemben hozott 2008. 09. 11-én kelt végzésemet az alábbiak szerint kijavítom: a jogerős végzés felülvizsgálatát a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságtól kérheti. ... Megállapítom, hogy végzésemben számítógépes szerkesztési hiba miatt a rendelkező részben tévesen az került feltüntetésre, hogy a végzés ellen az Igazságügyi Rendészeti Miniszternek címzett fellebbezésnek van helye. (ORFK, dr. Komáromi Endre r. ezredes, rendőrségi főtanácsos).
Ez utóbbi levelet 2009. 02. 04-én kézbesítették Bajári Pál számára!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!