Bulvár

2008.11.21. 11:45

Soha nem látott plázaláz tombol

A legnagyobb növekedést Törökország és Románia produkálja, de itthon is csak néhány projektet halasztottak el a válság miatt.

NapiOnline

Európában soha nem tapasztalt mértékű bevásárlóközpont-fejlesztés zajlik. Az idén 15,2 millió négyzetméter új bevásárlóközpont-területet adnak át, így az összes bruttó bérbeadható terület 126,2 millió négyzetméterre emelkedik az év végéig - áll a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlantanácsadó által készített "Európai Bevásárlóközpontok 2008" kutatásban.

A Magyarországon 2008-ban 70 ezer négyzetméterrel bővül a bevásárlóközpontok kínálata a vidéki nagyvárosokban átadott központoknak, az egri Agria Park, a nyíregyházi Korzó és a debreceni Fórum üzletközpontoknak köszönhetően. A folyamatban lévő fejlesztések alapján 2009-ben további 70 ezer négyzetméter átadása várható, mely a Budapesten épülő Allee központot, és a győri multifunkciós ETO Parkban létesülő kiskereskedelmi egységeket jelenti.

"A hitelpiaci válság a közelmúltban kezdte el éreztetni hatását a magyarországi bevásárlóközpont fejlesztésekben és ez idáig csak néhány projektet halasztottak el. A kiskereskedelmi piac tovább fejlődik a következő években, bár lassabb ütemben" - mondta Szabó Viktória, a C&W kiskereskedelmi üzletágának budapesti vezetője.

Európában a 2008-ra tervezett összesen 15,2 millió négyzetméter bevásárlóközpont-területből az első félévben már 3,9 millió négyzetmétert átadtak, melynek több mint 95 százaléka új bevásárlóközpont volt, így a meglévő épületek bővítése csupán a fejlesztések 5 százalékát jelentette.

A jelenlegi piaci ismereteink alapján a legnagyobb fejlesztések Kelet-Európában várhatóak, ezen belül Oroszország, Törökország és Ukrajna képviseli az összes fejlesztés 58 százalékát. Lengyelország, Csehország és Magyarország a potenciális 2008-09-es fejlesztések 25 százalékát teszi ki.

Az országokra lebontott fejlesztési rangsort Oroszország vezeti, ahol mintegy 10 millió négyzetméter átadása várható 2009. év végéig. Romániában és Ukrajnában a következő két év során megduplázódik a meglévő bevásárlóközpont-terület.

Európa legnagyobb bevásárlóközpontja, a 2009-ben átadandó 172 ezer négyzetméteres Forum Istanbul Törökországban épül. Bulgáriában viszont a szomszédos országokhoz viszonyítva jelentősen lelassultak a fejlesztések, így kevesebb mint 350 ezer négyzetméter áll fejlesztés alatt, ám a következő 18 hónapban összesen 400 százalékosos növekedés várható itt is a következő 18 hónapban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!