Bulvár

2008.07.22. 18:45

Óvóbácsi vagy műkörömépítő legyen egy férfi?

Óvodapedagógus, fodrász és műkörömépítő. Mind olyan foglalkozás, melyről általában a nők jutnak eszünkbe. De vajon mennyire lepődünk meg, ha azt halljuk, hogy ezeket a szakmákat férfiak űzik? Utánajártunk.

Munkatársainktól

— Férfi létemre óvodapedagógusnak tanulok és ezen nagyon sokan meglepődnek, amikor meghallják — mondta a szolnoki ifj. Perlaki István. — Pedig sokáig csak férfiak foglalkozhattak gyerekekkel, később nőiesedett el ez a szakma. Korábban műszaki pályán tanultam, de nem szerettem. Mivel ezt megelőzően is foglalkoztam már gyerekekkel és jelenleg is edzősködöm, nem sokáig gondolkoztam azon, hogy milyen irányban váltsak pályát. Az édesapám, aki katonatiszt, eleinte kicsit furcsállotta a választásomat, de aztán elfogadta — folytatta. — Már most ígértek nekem Izsákon egy állást a helyi óvodában, amelynek azért is örülök, mert a párom is a településen lesz tanítónő, később ott szeretnénk letelepedni és családot alapítani.

István arról is beszámolt, hogy a gyakorlati óráin nem sok dolga volt, hiszen a gyerekek már csak hatalmas termete miatt is felfigyeltek rá. Nagyon szereti a gyerekeket, végtelen türelme van hozzájuk, egyedül attól tart, hogy hogyan fog együtt énekelni a gyerekekkel, hiszen nagyon mély hangja van. De, mint mondja, biztosan megbirkózik ezzel a kérdéssel is.

— Régi tévhit, hogy a nővér feladata a sebek bekötése, és az adatok felírása — osztotta meg véleményét Barabás Lajos, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház — Rendelőintézet pszichiátriai osztályának diplomás ápolója. — 13 éve dolgozom a szakmában és azt tapasztaltam, hogy nem kifejezetten női munka az enyém, sőt, épp az ellenkezője, hiszen vannak betegek akiket nehezebben lehet kezelni és jól jön a férfierő.

A Szolnokon született Nemes Ádám véleménye szerint a világ változásával párhuzamosan megszűnt a fodrászatban a női túlerő. Manapság már szinte semmi különleges nincsen egy férfi hajszobrászban. — Magyarországon és a világban is, a tipikus női szakmáknak tartott hivatásokban a legelismertebb szakemberek férfiak — kezdte. — Férfi a mesterszakács és férfi a leghíresebb divattervező is. Szerintem az erősebbik nem bevállalósabb a hölgyeknél, ezért érnek el nagyobb sikereket. Az is közrejátszhat, hogy egy hölgyvendég jobban megbízik egy férfi véleményében, mint egy riválisnak tartott nőében. A divatfotózások és hajszobrász-bemutatók segítenek a kreativitásom kiélésében, érdekel a vendég egyénisége: szerintem csak így lehet személyre szabott tanácsokat adni. Célom, hogy ebben a hivatásban érjek el sikereket.

— Mindig is érdekelt a szépségápolás és ezen belül szerettem volna elhelyezkedni — közölte a törökszentmiklósi Lukács István, aki műkörömépítőként dolgozik. — Már 8-10 éve foglalkozom a kezek ápolásával és egyáltalán nem bántam meg, hogy így alakult. A tanfolyamon először meglepődtek azon, hogy fiúként ilyen nőies szakmát választottam, de aztán látták, hogy hogyan dolgozom, később az elhelyezkedéssel sem volt problémám, sok visszajáró vendégem van. A hiedelmekkel ellentétben több vendégem is az erősebbik nem képviselői közül kerül ki. A legtöbben sima manikűrt kérnek, de van olyan gitáros vendégem, akinek az erős igénybevétel miatt műkörömre van szüksége. A hölgyvendégek kívánsága változó: van, aki csak ápoltabb kezekre vágyik, másokat az extrém díszítésű műköröm vonz.

— Az iskolai végzettségekkel kapcsolatos felmérések azt mutatják, hogy több egyetemet végzett és érettségivel rendelkező nő van, ám ez nem tükröződik a munkahelyi státuszok betöltésében — mondta Deák Miklósné az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ, Szolnoki Kirendeltség és Szolgáltató Központ igazgatója. — Vezető beosztásban ugyanis sokkal kevesebben vannak a gyengébb nem képviselői közül, mint a férfiak közül. Az érettségivel rendelkezőknél ugyanakkor megfordul a helyzet, ebben a csoportban a nők több mint fele szellemi munkakörben dolgozik, míg az érettségivel rendelkező férfiak majdnem fele fizikai munkát végez.

Ugyanakkor a szakmák ''felcserélése'' nem újdonság. Korábban (a rendszerváltás előtti időszakban) is jellemző volt például, hogy nők esztergályos vagy traktoros munkakört láttak el, ma pedig az egyre nagyobb az érdeklődés az erősebb fizikai igénybevételt jelentő masszőr és a vagyonőr munkakörök iránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!