Fél kiló Párizs – a magyarok olimpiai szerepléséről

Rózsa Róbert

Elmés ötlettel álltak elő a párizsiak a 2024-es olimpia kapcsán. A szervezők az Eiffel-toronyból megmaradt, titkos helyen őrzött vashulladék darabkáit építtették bele az ötkarikás érmek mindegyikébe. Így minden egyes medál nyertese 18 grammot vihetett magával a Párizs jelképének számító műemlékből.

olimpia, Párizs, magyarok, érem
19 magyar éremmel zárult a párizsi olimpia. A Fények városa kapcsán nehéz érzelemmentesnek maradni, de ha csak a száraz tényeket nézzük, akkor sem kell
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

Lassan egy hét eltelt a játékok lezárulta óta. A magyarok eredményei okán is csitulhattak a kedélyek, volt idő örömködni és pufogni egyaránt, de párat aludva talán józanabbul ítéljük meg mieink teljesítményét.

19 magyar érmet hozott az olimpia – most ez jó vagy sem?

A magyar sportolók 19 dobogós helyet szereztek Párizsban. Mivel ezek között volt párosban, négyesben, csapatban elért helyezés is, összesen 31 érmet nyertek a Szajna partján, vagyis pontosan 558 grammnyi Eiffel-tornyot vihettek haza. Az elmúlt harminc év olimpiái közül ennél csak 1996-ban, Atlantában (21) és 2020-ban (2021-ben?), Tokióban (20) szereztek több dobogós helyet a magyarok. És bár az érmek színében látszik némi elmozdulás, vészharangot nincs miért kongatni. A magyarok ott vannak az – olimpiai – tűz közelében, főleg, hogy a Párizsban szerzett, összesen 21 negyedik, ötödik, hatodik hely révén vannak még jó páran, akik az ötkarikás pódium körül ólálkodnak. Teszik mindezt egy erőteljesen globalizálódó világban, egy nem oly’ népes, mi több, csökkenő lélekszámú nemzet tagjaiként.

A Fények városából most az Angyalok városába költözik az olimpia. Hogy ott miből lehetne érmet készíteni, az ócska vicc lenne. Mi szurkoljunk azért, hogy négy év múlva, Los Angelesben is sok magyar nyakába akasztanak majd belőle. De ha nem így lesz, talán az sem tragédia. Hiszen aki egy olimpián, címeres mezben kiad magából mindent, arra büszkék lehetünk. Helyezéstől függetlenül.