Jánoshida

2017.07.29. 08:00

Az épület hányatott sorsának emlékei az ódon falak között

Szolnok és Jászberény között bő félúton található megyénk egyik ritka építészeti emléke, az egykori jánoshidai premontrei prépostság. Bár cikksorozatunk elsősorban kastélytúra, ez a klasszicizmusba hajló későbarokk stílusú egyházi épület sem idegen tőle, mivel külleme inkább kastélyt, mint kolostort formáz.

Szathmáry István

Jelenleg a legszükségesebb állagmegóvási feladatokat tudjuk elvégezni, mutatja Eszes Béla polgármester

Fotó: Mészáros János

A falu központjába érve azonnal szembe tűnik a templom közelében álló, környezetét uraló egyemeletes, U alaprajzú épület, melynek vadonatúj vörös cseréppel fedett kopott falai egyszerre tanúskodnak az elmúlásról, és a megújító igyekezetről. Sokszínűségéről hamarosan magyarázatot is kapunk Eszes ­Béla polgármestertől, aki házigazdaként magára vállalta az egykori rendház bemutatását.

A premontreiek által 1816–17-ben emelt prépostság ugyanis sok hányattatás után ma a település ­tulajdona. A magyar szerzetesrendek puccsszerű ­felszámolása, amikor éjszakai rajtaütések során terelte ­teherautókra az ávó a kolostorok lakóit, itt ugyan elmaradt, de az ötvenes évek a jánoshidai rendház fölött is meghúzták a lélekharangot.

Az államosításkor már csak néhány idős atya élt a rendházban, így a kommunista hatalom nem látta értelmét egy brutális akció­nak, csupán egy tollvonással államosították az épületet, a hozzá tartozó gazdaságot felosztották, javait széthordták. A prépostságot hivatalosan 1950. január 12-én szüntették meg.

Az sem jelentett ez alól védelmet, hogy a háború alatt az utolsó helyettes házfőnök és plébános, Hermán ­Medárd Mihály száz zsidó munkaszolgálatosnak nyújtott védelmet, amit egy, a csornai rendi levéltárban ma is megtalálható irat igazol. Az államosítás után a tizenhét helyiségből álló épület földszintjén plébánia működött, ami hat embernek nyújtott fedelet.

Emeletét pár évig idős papok otthonának használták, később a földszint három szobája kivételével az alsó részt is az otthonhoz csatolták. Ez az állapot hamarosan véget ért, 1953-ban iskolai célra

végleg elvették az egyháztól a történelem fekete humoraként Rákosi Mátyás u. 1. szám alatt nyilvántartott rendházat.

Helyette a három helyiségből álló­ szomszédos iskolát kapta meg a plébánia.

A rendszerváltást követően a premontreiek már nem kérték vissza egykori rendházukat, mert felújítása és fenntartása meghaladta volna anyagi lehetőségeiket. Végül Jánoshidáé lett, s a település élve a lehetőséggel a Sisa­ Béla megyei műemléki felügyelő és Dankó Zoltán szolnoki tervező közreműködésével benyújtott pályázatok útján igyekeznek megújítani és hasznosítani az egykori prépostságot.

Amint befelé igyekszünk a halk csikordulással ­feltáruló vaskapun, az épület udvarán elég buja növényzet fogad bennünket.

– Kaszáljuk az udvart, ahogy tudjuk, de azért amit nem használnak, azon meglátszik az emberi kéz hiánya – mondja a polgármester, miközben elérünk a kastélyépület bejáratához.

A csupasz téglafal alapján – penészedés miatt­ kellett leverni a korábbi vakolást – rosszabb látványra számítottunk, mint ami bent elénk tárult. A lábunk elé keveredő bútorokat és a lépcsőház részben beszakadt mennyezetét leszámítva mindenütt járható az egykori rendház.

Nem késlekedünk szétnézni benne, első utunk a padlásra vezet, lefelé majd csak könnyebben boldogul az ember. Néhány kicserélt elemet, meg szuvas gerendát leszámítva jókora mesterségbeli tudásról árulkodik a padlás.

– A műemlékesek szerint az eredeti vörösfenyő födémek is bírják, legfeljebb néhol erősíteni kell őket – mondja a polgármester, miközben leereszkedünk az emeletre, ahol egy szolnoki tanár megbízásából kell felkeresnem az egykori kápolnát.

Ezt azért kötötte a lelkemre, mert kezdő pedagógusként a hetvenes években a szükségfallal felosztott régi kápolna egyik felében lakott, s ébredéskor mindig a színes üvegablakon beszűrődő napfény serkentette indulásra.

A szoba megvan, de színes üvegnek híre, hamva sincs, elemésztette az idő. A kápolna létét egyébként néhány nappal későbbi beszélgetésünk során Fazakas Z. Márton csornai premontrei apát, a jánoshidai prépostság történetének ismerője is megerősítette.

Tőle tudom, hiába volt a közelben plébániatemplom, a rend előírásai szerint a prépostságnak is kellett saját istentiszteleti hellyel rendelkeznie.

Jelenleg a legszükségesebb állagmegóvási feladatokat tudjuk elvégezni, mutatja Eszes Béla polgármester
Fotós: Mészáros János

A polgármester elmondja, idővel mindenképpen szeretnének egy, a néhai atyák emlékét őrző emlékszobát, illetve egy időszaki kiállítótermet kialakítani az épületben. Bár az egykori berendezésből már semmi nem maradt meg a rendházban, amit nem hordtak szét az államosításkor, az ma is hozzáférhető.

Az apát úr közlése szerint egykori irattára Csornán, a könyvtár egy része, továbbá négy egykori apátot ábrázoló festmény pedig a jánoshidai plébánián vészelte át az elmúlt évtizedeket. Az utóbbi információt Soós Tamás atya, a jánoshidai szolgálatot Jászalsószentgyörgyről ellátó plébános is megerősíti, egyben felajánlva számunkra a plébánián található premontrei emlékek megtekintését.

Az emeleti szobák az ablakok remek kivitelű eredeti ablaktábláin kívül nem sok látnivalót kínálnak a fénykorból. A polgármester tájékoztatása szerint az itteni helyiségek évtizedekig lakásokként szolgáltak, s az utolsó lakó csak a kétezres évek elején költözött ki innen.

Azóta a csend motoz a falak között, pusztán az egykori bérlők hátrahagyott emlékei színesítik a látványt. A földszint két sarokszobája keresztboltozatos mennyezetével szintén az ezernyolcszázas évek elejéről tanúskodik, ellenben a középső terem, ami mérete szerint talán refektórium, vagyis ebédlőterem lehetett, némi meglepetéssel szolgál.

Mennyezete legalább nyolcvan évvel fiatalabb a ház többi részénél, a múlt századforduló modernebb technikájával készült. Rejtély, hogy miért cserélték ki a ház stílusától idegen formára. Valószínűleg műszaki oka lehetett, amit a néhány boltíven végigfutó repedések is sejtetnek. Ezeket leszámítva meglepően jó állapotban van az egykori rendház, még az ódon falakat általában körüllengő dohszag sem érződik igazán.

Így néz ki az épület utcafrontja napjainkban
Fotós: Mészáros János

Mielőtt újra kilépnénk a napfényre, Eszes Béla megáll a kovácsoltvas lépcsőkorlátnál, úgy mutatja, hogy díszítése ma is emlékeztet az egykori lakók hivatására, mivel minden tagja Krisztus keresztjét formázza.

A kapunál még megvitatjuk, hogy a téglakerítés egykorú-e az épülettel, majd a szép, korinthoszi oszlopokat formázó féloszlopokkal tagolt, háromszögű oromdísszel koronázott homlokzatot strázsáló második világháborús honvédemlékműnél elköszönünk házigazdánktól, meg az egykori premontrei atyák hajlékától.

Szathmáry István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!