Őskori lelet

2024.07.03. 19:30

Már a restaurátor műhelyben dolgoznak a Martfűn talált őskori ékszeren

Egy optikai kábeláthelyezés kapcsán ásott árokban bukkantak régészeti leletre Martfűn múlt csütörtökön. Az őskori csontváz mellett egy ékszer is hevert, melyen jelenleg a Damjanich János Múzeum restaurátor műhelyében dolgoznak.

Pakainé Pusztai Nóra

Emberi csontokra bukkantak egy építkezés közben Martfűn. Az esetről korábban már beszámoltunk, a város honlapján közzétett beszámolóból kiderült, hogy őskori maradványokat találtak a tiszazugi városban. 

őskori ékszer
Mali Péter, a Damjanich János Múzeum régésze megmutatta a megtisztított őskori ékszert 
Fotó: Mészáros János

Mali Péter, a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze elmondta, múlt csütörtökön értesítették őket az emberi maradványokról.

– A kivitelező először a rendőrséget értesítette, akik jeleztek nekünk. A munkatársam a helyszínen megállapította, hogy régészeti leletről van szó. A feltárást hétfőn tartottuk, az árkot egy méteresre kiszélesítették, hogy tudjunk benne dolgozni – magyarázta a szakember.

Magzatpózban találták meg az őskori csontvázat

A látottak megerősítették, hogy őskori lehetről van szó.

– A csontváz az őskorra jellemző pózban feküdt, amit mi zsugorítottnak hívunk. Oldalra fordított magzatpózként lehet elképzelni. Volt mellette még egy minimális mennyiségű kerámia, de sajnos semmi egyéb, ami pontos korjelzőként szolgálna – emelte ki.

Őskori ékszert találtak a csontok mellett

A csontváz mellett találtak egy ékszert, melyen a múzeum restaurátor műhelyében dolgoznak.

– Egy szépen kidolgozott, körülbelül 2,5 centiméteres gyöngyről van szó, melyre a fogzománcot imitáló cikk-cakk motívumot véstek – mutatta a legújabb leletet.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye bővelkedik őskori leletekben, a Martfűhöz közeli Rákóczifalván több újkőkori és bronzkori temetkezési helyet is találtak már. A kor pontos meghatározása miatt remélik, hogy a tiszazugi városban további leletek is előkerülnek. 

őskori ékszer
Különleges díszítésű gyöngy bukkant elő a föld alól
Fotó: Mészáros János

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában