KOSÁRLABDA

2017.12.06. 09:06

Oroszországban zárja a csoportkört a Szolnoki Olaj

Tét nélküli mérkőzést hozott a szolnoki csapatnak a Mikulás. Ám ezért az „ajándékért” részint korábban keményen meg kellett dolgoznia, részint viszont nagyon messze is kell mennie érte. Úgy ezerötszáz kilométernyit északkeleti irányba.

A novemberi, tiszaligeti meccsen Kendrick Perry 19 ponttal terhelte az oroszok gyűrűjét

Fotó: Mészáros János

Négyszer győzött és egyszer szenvedett vereséget a FIBA Európa Kupa csoportkörében a Nyizsnij Novgorod és a Szolnoki Olaj is. Ugyan a csoport első helyén jelen állás szerint a szolnoki csapatot találjuk, leheletnyi előnyben azonban az oroszok vannak. Pusztán azért, mert ők nyertek Szombathelyen, míg az Olaj vereséget szenvedett a Falco vendégségében.

Ezzel együtt mindkét csapat – éppen a Falco hazai legyőzésével – váltotta meg következő körös tagságát. A szerdán 17 órakor kezdődő mérkőzés tehát „csak” a csoportelsőségről dönt.

– Szerencsére már egyik csapaton sem lesz nyomás, hiszen mi is és ők is továbbjutottunk már – mondta Luksa Andric, akinek szerda délután sem kell unatkoznia centerposzton, a szlovén Jelovac jóvoltából. – Szerintem ez olyan meccs lehet, ahol a saját játékunkat tudjuk tovább építeni.

A két csapat „örökmérlege” mindenesetre szolnoki előnyt mutat, hiszen első találkozásukat – még 2010 novemberében – az Olaj nyerte 86–82-re.

Báder Márton szakmai igazgató akkor még játékosként igencsak tevékeny részese volt annak a győzelemnek. Ám ugyanazon év decemberében 76–62 arányban Novgorodban az NN nyert. Hosszú szünet után idén akadt össze újra a két egylet, és november elsején 97–71-re az Olaj győzött.

Az egyre nagyobb hazai vezetés azonban nem letargiát, hanem durvaságot váltott ki az orosz csapatból – erre nyilván a szolnoki szurkolók és a játékosok is emlékeznek.

– Az jó, hogy nem érezzük a nyomást, hogy mindenképpen győzni kell – vélekedett a másik szolnoki torony, Tóth Ádám. – Remélem, hogy mindenki megússza sérülés nélkül ezt a novgorodi túrát. Viszont szeretnénk nyerni, mert jobb lenne egy újabb győzelemmel menni a következő csoportkörbe.

A szolnoki mérkőzéshez képest mindenképpen lesz változás a novgorodi keretben. Két héttel ezelőtt a török Banvittól leigazolták az amerikai Jake Odumot. A 27 éves bedobó a PAOK Szalonikiben kezdte európai karrierjét, majd két év németországi légióskodás után igazolt Törökországba, de nem tudta megváltani a világot, így körön kívülre került. Rajta kívül Jelovac jelenti a légiót.

A novemberi, tiszaligeti meccsen Kendrick Perry 19 ponttal terhelte az oroszok gyűrűjét
Fotós: Mészáros János

Nem is feltétlenül ők ketten, hanem a meccsek előtt vért inni is képes fiatal orosz játékosok okozhatják az igazi kellemetlenséget. Akiknél az elveszett labda ritkán előbukkanó fogalom – ahogy erre a szolnoki meccs is kitűnő példa volt –, a keménységet viszont gyakran keverik össze a durvasággal. Azaz némi agresszióért nem mennek a szomszédba.

A mérkőzés helyszíne az 5600 férőhelyes sportpalota, ám telt házra és frenetikus szurkolásra a hazaiak sem számítanak. Arrafelé a jégkorong az első számú sport és az egymillió-háromszázezer lakosával Oroszország ötödik legnépesebb városának lakói inkább hokimeccsre járnak.

Gutai István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!