Voks

2024.06.07. 07:07

Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából kiderül, hogy Vitézy legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben – írja a Mandiner.

MW

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt (fent) és Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltjének (lent) választási plakátja a Váci úton 2024. június 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben – állapította meg a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása, melyet a Mandiner ismertetett.

A közelgő önkormányzati választásokra tekintettel a felmérés a politikai szempontból aktív (a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő), felnőtt budapesti lakosság körében feltérképezte a főpolgármester-aspiránsok népszerűségét, valamint – több dimenzióban – a választási esélyeiket.

A kutatási adatok szerint a politikai szempontból aktív fővárosi megkérdezettek hasonló arányban formáltak negatív véleményt Karácsony Gergelyről (53 százalék) és Szentkirályi Alexandráról (55 százalék). Ezzel szemben a válaszadók 44 százaléka pozitívan nyilatkozott a regnáló főpolgármesterről, míg Szentkirályi Alexandra esetében ez az arány 38 százalék.

Vitézy Dávid az egyetlen főpolgármester-jelölt, akiről több fővárosi vélekedik pozitívan (58 százalék), mint negatívan (32 százalék).

 

A felmérés több dimenzióban vizsgálta a főpolgármester-preferenciákat. Amennyiben valamennyi nyilvántartásba vett főpolgármester-jelölt megmérettetné magát a vasárnapi voksoláson, a megkérdezettek 40 százaléka továbbra is Karácsony Gergelyt látná szívesen a főváros élén, akit Vitézy Dávid (28 százalék) és Szentkirályi Alexandra (27 százalék) követ.

A Mi Hazánk jelöltjét, Grundtner Andrást a budapestiek 2 százaléka látná szívesen főpolgármesterként. A válaszmegtagadók aránya 3 százalék.

Abban az esetben, ha Szentkirályi Alexandra nem szerepelne az indulók között,

Vitézy Dávid a politikai szempontból aktív budapestiek 48 százalékának, míg Karácsony Gergely a megkérdezettek 42 százalékának támogatására számíthatna

a most vasárnap esedékes főpolgármester-választáson. Ebben a dimenzióban Grundtner András támogatottsága 4 százalék, a válaszmegtagadók hányada 6 százalék.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Kiszelly Zoltán: Vitézy Dávidnak van a legnagyobb esélye arra, hogy leváltsa Gyurcsány embereit

A Századvég politikai elemzési igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, ellenzékváltó hangulat van Budapesten, amely az LMP főpolgármester-jelöltjének kedvez.

Kiszelly Zoltán kiemelte, a pénteken reggel megjelentetett felmérés arról szól, hogy a főpolgármester-jelölteknek milyen esélye van leváltani Gyurcsány Ferenc embereit a városházán.

„A kutatásból kiderült, hogy Szentkirályi Alexandra számíthat a fideszes szavazatokra. Viszont Vitézy Dávid számíthat más jelöltek, más szavazói tömbök voksolóira is. Karácsony Gergelynek pedig az eredmények szerint az a szerencséje, hogy mögötte több szavazói csoport egyesül, akárcsak korábban Demszky esetében” – jelentette ki.

Hozzátette, Vitézy Dávid, LMP-jelöltként kvázi független, ugyanis nem kötődik sem a Fideszhez, sem pedig Gyurcsány Ferenchez. Ennek eredményeként pedig azt látjuk, hogy több szavazót tud bevonzani.

A politológus szerint ugyanakkor kiemelten fontos, és a főpolgármester-jelölti vitán is látszott, hogy Vitézy nem feltétlenül keresi a konfliktust a kormánnyal, mint Karácsony Gergely, tehát nem egy konfliktusos politikusként vezetné a várost, hanem egy együttműködő, konstruktív ellenzék lenne. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában