Sakk

2015.07.18. 18:06

Sütiimádó sakkzseni a kilencéves Dorina

A kisújszállási Demeter Dorina ötévesen a strand hatalmas sakkfiguráit játékból rakosgatta ide-oda. Aztán 2012 karácsonyára megkapta az óhajtott sakk készletet, három hónap múlva megnyerte első versenyét. Ma a világranglista 10. helyezettje korcsoportjában.

Daróczi Erzsébet

– Amikor ötévesen arra kért, sakkozzunk a túrkevei strandon a hatalmas faragott bábukkal, nem gondoltam, hogy 2015-ben a sakk világbajnokságra készül – vallja be édesapja Krisztián, miközben Dorina sakkedzésen vesz részt edzőjével. Az édesanya, Márti talán jobban hitt ebben, ismerve lánya kitartását.

– Volt, amikor a Gazdálkodj okosan!- t már eldugtam előle, hátha elfelejti, mert gyakran több órán át kellett játszanom vele – mondja mosolyogva Márti. Persze ez a csel a sakk esetében egyáltalán nem jött be.

Dorina 2012 karácsonyára kapta meg a régóta óhajtott sakk készletet. A lépéseket és a figurákat nem ismerte, de annyira akart játszani, hogy 2013 februárjában elvittem az iskolai sakkszakkörbe. Vajda Ákos irányítása mellett hat hete sakkozott, amikor első versenyét megnyerte Debrecenben. Innentől kezdve éreztük, nem szabad eltántorítani a sakktól, hiszen több edző szerint is tehetséges – sorolja Márti.

Mivel az edzések délelőtt vannak, Dorina jelenleg a nagyhalászi Csuha Antal Baptista Általános Iskola magántanulója, fő egyesülete a Baptista Sakkiskola és vendégjátékos a Kisújszállási SE Sakkszakosztályánál.

Az édesanya szerint a sakkozás Dorinában több jó tulajdonságot is megerősített, sokkal önállóbb lett, nem fél a szerepléstől, bátran ki mer állni énekelni a rokonok előtt vagy rendezvényen. A versenyeken sem okoz gondot megtalálnia a közös hangot társaival és a felnőttekkel - jelenti ki Márti, miközben véget ér az edzés. Amint hallom az edzőtől, Dorina ma is remekül szerepelt, voltak olyan lépései, amelyek a szakembert is zavarba hozták. A kislány kikapcsolja a számítógépet és kis csajos ruhájában lehuppan velem szembe az ágyra.

– Egyáltalán nem vagyok fáradt – mondja. – Szeretem a taktikai feladványokat, hiszen nincs két egyforma állás, van, amikor más lépésekkel jutok el a végjátszmáig, ezzel az edzőmet is meglepem - sorolja Dorina, akinek konkrét sakkos példaképe nincs, van, amit Lékó Péter játékában, van, amit a Polgár Juditéban szeret. A leghosszabb partija eddig 5,5 órás, a legrövidebb 1 órás volt.

– Apáék már le sem mernek velem szembe ülni játszani – mosolyog –, majd elárulja, kedvenc színe a fekete és a fehér, legjobban az anya-módra elkészített brassóit szereti és sütemény is bármikor jöhet. Ott nincs kedvenc, az a lényeg, hogy édes és habos legyen. Komolyzenében Mozart a kedvenc és szereti Pintér Béla dalait is.

Mielőtt azt gondolnám, élete csak a sakk körül forog, elárulja, délutánonként a játszótéren játszik, úszni megy és pingpongozik az iskolában. A versenyek helyszínein elmennek fürdőbe és játszóházba. Nagyon szívesen rajzol, s az ismeretterjesztő filmeket kedveli. 

– Remélem, hogy 18-20 évesen sakknagymester lehetek, s majd átadhatom tudásom a gyerekeknek – jelenti ki Dorina, aki egyáltalán nem izgul az őszi görögországi világbajnokság előtt.

 

A két év legjelentősebb eredményei

Első versenye 2013. március 9-én Debrecenben volt a Géniusz Kupán, ahol második lett. 2013-ban az Észak- és Dél-Alföldi Régió megyéinek korcsoportos rapid versenyein szinte csak első helyeken végzett, Fide Openeken jó szerepléssel novemberben feliratkozott a világranglistára. Tavaly első lett az országos baptista bajnokságon és az országos korcsoportos bajnokságon, a csehországi Uniós Bajnokságon holtversenyben 3.-4. helyen végzett. Másfél év alatt 300 élő pont emelkedést ért el, ezzel júniusban a világranglista 10. helyén áll korcsoportjában. A Baptista Sakkiskolával a Rapid Országos Csapata bajnokságon 2. lett csapatban, 100 százalékos teljesítményével pedig tábladíjas. Júniusban megvédte bajnoki címét, s első lett a korcsoportos nemzeti bajnokságon, ezzel kijutott az októberi görögországi világbajnokságra.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!