Közélet

2008.10.13. 07:46

A csatornaszag eredetét nyomozzák a lakók Szolnok egyes részein

Több panaszolták, hogy időnként kellemetlen szag árad Szolnok utcáin. Ez nem csak nyáron és esőzés után jellemző, hanem olykor más időszakokban is, mondják. De csakugyan ez a helyzet?

Négyesi Ildikó

— Minden esőzés után elég büdös Szolnok több utcája is. Nem csak a belvárosban, hanem úgy tapasztalom, hogy a piacnál, a Szántó körútnál és a Pozsonyi úton is terjeng a kellemetlen szag — panaszolja egyik szolnoki olvasónk.

Különféle gázok miatt alakulhat ki

A világhálón található egyik zöldoldal szerint olyan erősen mérgező gázok okozzák a csatornabűzt, mint a kénhidrogén, és különböző szénhidrogén-vegyületek, de a felsorolás koránt sem teljes. A levegőben található töménységük arányban áll az egészségkárosító hatásukkal, de már egy–két mg/köbméter mennyiségnél, alig érezhető szaghatás mellett is hangulatromlás, fejfájás, hányinger, azaz közérzetromlás következik be. Az emberek orra alkalmazkodik, érzékenysége csökken, de a tüdőt, légzőszerveket, idegrendszert károsító hatás folyamatosan felléphet.

A hölgy már egy hete érzi a bűzt városszerte, amely szerinte nem igazán akar csökkeni.

Szintén erre panaszkodik Méri Antalné, aki a szolnoki Baross és Szapáry út sarkán levő újságosbódéban dolgozik.

— Nyáron egész nap elviselhetetlen volt a bűz, hónapokig érezni lehetett a bódé melletti csatornából. Már a vásárlók is panaszkodtak, kérdezték, hogy hogyan bírom itt egész nap? Szinte én szégyenlem magam miatta — mondja.

A szomszédban levő nyilvános mellékhelyiségből is abba a szennyvízcsatornába engedik a vizet. A hölgy azonban nem tudja, hogy ennek lehet-e valami köze a szörnyű szaghoz.

— Mostanában szerencsére már nem érzem, de nem tudom, hogy miért. Lehetséges, hogy kitisztították a csatornát — meséli Méri Antalné.

Ám nem az újságosbódéban dolgozó hölgy az egyetlen, akinek egész nap be kell lélegeznie a rossz levegőt.

— Sokszor ájulásig érezni a kellemetlen szagot — mondja Eszti néni, akit mindenki ismer a környéken.

Az idős asszony, aki már négy és fél éve dolgozik takarítónőként a kereszteződés közelében, azt is elmeséli, mennyit panaszkodnak a járókelők is a büdös miatt.

— Évente legalább kétszer ki kellene takarítani a csatornát, hiszen minden van benne. Szemét és falevelek, melyet az utcát tisztítók söpörnek bele, és talán patkányok is — meséli Eszti néni, aki még hozzáfűzi, naponta egy liter hipót önt a csatornába, hogy ne kelljen a bűzt szagolniuk.

A Pozsonyi úton és a Szapáry úti kereszteződésnél facsarja Kovács Jánosné orrát is a csatornából kiáradó kellemetlen levegő.

— Nyáron is és most ősszel is érzem még a terjengő bűzt. Próbálok nem venni levegőt, amíg elhaladok a csatorna mellett, de ez nem mindig sikerül. Jó lenne ha tennének ellene valamit — mondja Kovács Jánosné.

De vajon mi lehet az oka a kellemetlen szagnak?

— Esőzés után nem nagyon szokott előfordulni, hogy rossz levegő jön fel a csatornából, mert egyesített rendszerű csatornahálózat van. Azaz a csapadékvíz és a kommunális víz egy helyre folyik, az eső pedig éppenhogy kimossa azt — tudtuk meg Mészéros Páltól, a szolnoki Víz-és Csatornaművek Koncessziós Zrt. üzemigazgatójától.

Mint megtudtuk, nyáron a meleg miatt előfordulhat az, hogy kellemetlen szag terjeng a városban, de minden lakossági bejelentésre azonnal kimennek a csatornaművek munkatársai és elhárítják a problémát. Akár hétvégén, ünnepnapokon is lehet jelezni a bajt, hiszen mindig van ügyeletük.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!