galériával

2019.05.19. 16:30

Jótékonysági hangversenyt tartottak Karcagon

A református templomban adott jótékony koncertet két, karcagi születésű művész dr. Kovács Szilárd Ferenc és dr. Pólus László.

Daróczi Erzsébet

Mindketten szívesen jöttek haza játszani, mert elmondásuk szerint szerettek volna így hozzájárulni a templom felújításhoz, s megköszönni mindazt, amit szülővárosuktól pályájuk elején kaptak. Bevallásuk szerint kicsit izgultak a koncert előtt, hiszen most rokonaik ismerőseik, s egykori zeneiskolai tanáraik, zongorakísérőik előtt játszottak.

Az est során a nagy klasszikusok mellett dr. Kovács Szilárd Ferenc több saját műve is elhangzott. Dr. Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész Szolnokon végezte alapfokú zenei tanulmányait, s Debrecenben szerzett orgonaművész diplomát. Az 1999-es budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaversenyen a harmadik lett, s egyben a legjobb magyar induló. 2011-ben Finnországban doktorált, a Pécsi Bazilika orgonaművésze, zeneigazgató, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karának orgonatanára.

Dr. Pólus László, a Magyar Operaház csellóművésze, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanszékvezető csellótanára a zeneiskolai tanulmányai után a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában Papp László volt a mestere. 1990-ben a Kecskeméten a III. Országos Szakközépiskolai Gordonkaverseny győztese volt, elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát, majd a Bázeli Zeneakadémia növendéke lett.

1993-ban a Zeneakadémiát képviselte zenésztársaival Párizsban egy nemzetközi kamarazenei találkozón. Rendszeresen közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának fiatalokat támogató programján, számos hangversenyen, rádiófelvételen játszott nemzetközi hírű karmesterek irányításával. S hogy milyen nagyszerű művészek lettek mára a város egykori szülöttei, azt megtapasztalhatta a karcagi közönség is ezen az estén, vastapssal jutalmazta őket.

Karcag mindkét művész szívéhez közel áll, s ha tehetik, hazajönnek rokonaikhoz, s mint elmondták, terveik között újabb koncertek is szerepelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában