Sport

2010.04.18. 11:55

Egyik vetélytársa sem bírta egy menetnél tovább a szorítóban

Pécsett rendezték meg az utánpótláskorú ökölvívók olimpiáját, melyről három éremmel tértek haza régiónk ifjú bokszolói: Jászalsószentgyörgyre egy, Szolnokra kettő került.

Szoljon.hu

Hajdanán úttörő olimpiának, jelenleg pedig utánpótláskorúak olimpiájának hívják az ökölvívó diákok országos seregszemléjét. Az előzetes nevezések ismeretében már előre tudni lehetett, új rekord születik az inulói létszámot illetően. Hogy ez a NUPI avagy a tehetségmenedzselési, felzárkóztató programnak köszönhető nem tudni, de tény, az elmúlt években megsokszorozódott a boksztermekben jelentkező ifjak száma. Az ország számos településén sportiskolai formában működik az ökölvívó szakosztály.

Bár Szolnokon egyelőre megmaradt klubszinten az oktatás, ám a közelmúlt eredményei azt bizonyítják, így is lehet színvonalas munkát végezni.
A pécsi utánpótlás olimpián hatvannégy egyesület közel háromszáz(!) fiatalja lépett ringbe. A serdülők voltak kevesebben - szám szerint 112-en húztak kesztyűt -, a junioroknál a kevesebb súlycsoport miatt nagy csatákban dőlt el a dobogós helyezések sorsa. Mindkét korosztály küzdelmeire jellemző volt, hogy kiegyensúlyozott mezőnyök jöttek össze, a gyerekek küzdenitudása, technikai képzettsége meghaladta az elmúlt években tapasztaltakat. Különösen igaz volt ez a juniorok csatározásaira, ahol már akadt olyan öklöző is, aki jó néhány hazai és nemzetközi versennyel a háta mögött mérette meg magát a baranyai megyeszékhelyen.

- Jászalsószentgyörgyöt a serdülő korú Grósz Zoltán képviselte, méghozzá nem is akár hogyan - tudtuk meg a jászsági szakosztály munkáját irányító edzőtől, Grósz Attilától. - A 72 kilogrammos súlycsoportban induló fiú megállíthatatlan volt vetélytársai számára. Hatalmas kedvvel öklözött, pazar sorozásait, óriási erejű jobb horgait egyetlen ellenfele sem bírta tovább az első menetnél. Ez a siker nem csak a versenyzőt, hanem a közelmúltban újjá alakult szakosztályunkban zajló munkát is dicsérei. A jelek szerint jó úton járunk. Zoli teljesítményét látva egyébként a korosztályos válogatott szakvezetője úgy döntött, behívja a válogatottba és a júliusi Európa-bajnokságon bizonyítási lehetőséget ad számára a nemzetközi porondon.
A Szolnoki MÁV öklözői közül ezúttal ketten állhattak fel a dobogóra. Balogh András edző tanítványai közül a junior korú Herczegh Erik a papírformának megfelelően a dobogó legmagasabb fokára léphetett fel, míg testvére, a serdülők közt induló Zsolt a döntőig verekedte magát. Bár ott alul maradt fővárosi ellenfelével szemben, újoncként szerzett ezüstérme így is dicséretes teljesítménynek számít.

Az összesített  csapatversenyt a Ring Sport Klub Kaposvár nyerte. Különdíjat kapott a legkiemelekedőbb teljesítményt nyújtó serdülő versenyző, Lakatos Róbert (Kecskemét), valamint a junior korú Szilvai László (Nyíregyháza).



Eredmények

Serdülők, 65 kg: 1. Sztojka Vilmos (KSI), 2. Herczeg Zsolt (Szolnoki MÁV), 3. Kozák László (KSI), Németh Zsolt (Kaposvár). 72 kg: 1. Grósz Zoltán (Jászalsószentgyörgy), 2. Nyári Jonathán (RSC), 3. Ónódi Róbert (KSC), Kovács Henrik (PVSK).
Juniorok, 68 kg: 1. Herczeg Erik (Szolnoki MÁV), 2. Langmayer Viktor (Edelény), 3. Papp Zoltán (DVSC), Viszneki István (MKVC).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!